Succes dagboek voor Ruiters

Succes dagboek voor Ruiters

Naast een soepel en ontspannen paard willen we optimaal genieten van onze trainingen. Maar je weet hoe het gaat. Je hebt vanochtend een les gereden en tijdens de les gaat het altijd een stuk beter. Jij kan uitvoeren en de hulpen geven hoe ze bedoeld zijn. En een extra paar ogen in de rijbaan helpt je daarbij. De volgende training stap je met dezelfde intentie op je paard echter de uitvoering komt nog niet eens in de buurt van je les.

Herken je dat gevoel?

Vreselijk irritant. En probeer dan nog maar eens je emoties te bedwingen en neutraal te houden. Want je wil het zo graag goed doen en je bakt er niets van.
Het word nog erger als je 1,5 week niets gedaan hebt. Dan is je geheugen en je motoriek helemaal een zeef.

Hoe komt het toch dat het zo lang duurt voor een handeling erin gebakken zit en het als vanzelf gaat?
Wel volgens de statistieken hebben wij als mens ongeveer 1000 uren nodig om ons op je gemak te voelen in het zadel. En heeft het paard er 300 uren nodig om zich op zijn gemak te voelen met een ruiter op zijn rug.

Als je weet dat er 365 dagen in een jaar zitten en een ideale training maar 45 min duurt. En we zelfs niet elke dag rijden maar hooguit een keer of 4 per week.
Dan hoef ik je niet uit te leggen dat het gewoon moeilijk is om goed te leren rijden en dat er veel tijd in kruipt. Zeker als je maar 1 paard hebt. En we zijn er nog zuinig op ook.

Een gouden tip die mij al zoveel heeft geholpen. Zelfs op de dag van vandaag nog.
Elke keer als ik een les heb gehad schrijf ik elke minuut elk gevoel elke beweging die ik voelde en kon verbeteren op in een soort dagboek en het helpt mij ontzettend veel wanneer ik wil gaan rijden als mijn black out optreed. Om terug in het gevoel te gaan zitten en te memoriseren welke dingen je kunt verwachten en hoe je ze zelfstandig oppakt.

Tuurlijk stap, draf en galop die bewegingen die zijn heel goed eigen. Zeker als je al zoveel jaren rijd. Dat verleer je niet meer.
Maar het zijn alle verdere kleine details die vaak niet zichtbaar, maar wel voelbaar zijn die je zo weer kwijt bent.

Als ik mijn lesboeken opnieuw raadpleeg en doorneem dan denk ik altijd aja zo ging het ook alweer.
Van onschatbare waarde zijn ze. En weet je waarom?
Omdat je ze zelf hebt geschreven. Je hebt in je eigen woorden beschreven hoeveel je nodig hebt, hoe lang, hoe kort, hoe zacht je moet, hoeveel druk je mag. En alleen jij begrijpt dat. En je hersenen zitten meteen in het gevoel omdat het helemaal van jou is.

En ik dacht laat ik je hierbij helpen met mijn succes dagboek voor ruiters. Ik heb hem zelf 365 dagen ingevuld en het heeft mij enorm geholpen. 1 ik kijk veel meer tot in detail naar mijn paard. En 2 het lukt mij veel beter om de draad vast te houden en niet los te laten wat we hebben bereikt. Want stap voor stap 5 weken routine inbouwen geeft een enorm resultaat. De band met je paard versterkt, je paard krijgt meer beweging en gaat er beter van bewegen.