Spierketens en kettingreacties wat bedoelen ze precies ?

 

Hoe werken spierketens samen ?

Een bovenlijn een onderlijn, actief voorwaarts rijden en energie aan de voorkant opvangen? Dat is de samenvatting van de dorsale en ventrale spierketen die samenwerken.

Hoe ?

Het samenwerken van spierketens gebeurd automatisch. Maar het is wel van belang dat we ze in balans brengen.
De voorhand draagt 60% van het gewicht en de achterhand daar waar de motor zit draagt 40 % van het gewicht. Als we het paard beginnen te trainen richting een horizontaal evenwicht willen we gaan nastreven dat het gewicht 50/50 % verdeeld word om een correcte beweging te kunnen garanderen.

Waar?

We hebben 2 grote spierketens bij het paard en dit is de dorsale spierketen die bevind zich in de bovenlijn en is betrokken bij de voorwaartse beweging. En deze bestaat uit de strekspieren. De splenius, trapezius, romboideus, serratus ventralis, longissimus , gluteus, biceps femoris, en de hamstrings.

De ventrale spierketen die bevind zich aan de onderzijde en is betrokken bij het ondersteunen en nastreven van de correcte houding en het werken in de verzameling. En bestaat uit de brachiochepalicus, sternochepalicus, de borstspieren, de buikspieren, de lumbosacrale overgang onderzijde de iliopsoas en de tensor facia lata.

Wanneer?

De bovenlijn en onderlijn werken als een kettingreactie samen met mekaar. Ze werken in groepen, paren en schakels en vormen samen een volledige spierketen.
Maar vaak is men enkel gefocust op de bespiering in de bovenlijn aan te spannen en vergeet men de buikspieren.

Wat je eigenlijk wil is dat de buikspieren geprikkeld worden waardoor je paard zijn buikspieren zal gaan aanspannen en de spieren in de bovenlijn zal langer maken. Echter is de lange rugspier de longissimus dorsi ergens geblokkeerd of verkrampt dan zal het paard moeite krijgen met het goed aanspannen van de buikspieren. En kan dit effect hebben op beide spierketen. De minste spanning die je bewust of onbewust met je handen bewerkstelligt kan het paard als tegenreactie zijn bovenlijn hol maken. Want hij had al moeite om de de rugspier langer te maken. En bij dwang wanneer het paard niet losgelaten beweegt gaat hij zijn hals aanspannen en omhoog brengen.

De dorsale keten is in werking als het paard zijn heupgewricht opent en zijn lichaam vooruit stuwt.
De ventrale keten is in werking als het paard zijn achterbeen ondertreed.
Wanneer het paard zijn rug vasthoud bovenzijde is het moeilijker om het bekken goed te laten kantelen wanneer het achterbeen ver voorwaarts moet grijpen. Het resultaat is dat de rug niet genoeg op lengte komt en de buik niet genoeg aanspant.

  • Oefeningen om de buikspieren goed te trainen zijn vlotte overgangen rijden.
  • Voorwaarts neerwaarts rijden in draf en galop.
  • Cavaletti training en heuveltraining.

 

Waar gaat het geregeld mis?

Tis dus niet genoeg om de hals enkel laag te vragen en vervolgens de buikspieren niet te prikkelen. De rug komt dan wel omhoog maar de buikspieren doen zonder voldoende voorwaartse activiteit nog niet genoeg. Omdat de beweging vanuit het achterbeen begint is het daarom altijd belangrijk dat het paard voorwaarts gereden word met voldoende energie en die word opgevangen aan de voorzijde.
Voel je dat de druk in de verbinding te hoog of te zwaar word dan rijd je teveel voorwaarts .
Paardrijden gaat met gevoel en je zal moeten voelen met hoeveel been jij je hand moet aanvullen. De verbinding hoort lekker elastisch aanvoelt en gemakkelijk en je voelt de energie van vanachteren stromen.

Heb jij enig idee hoe jouw paard van nature beweegt en welke spiergroep meer aandacht moet krijgen?

Ga eens goed kijken welke verschillen je allemaal kan waarnemen tijdens het longeren. En denk dan aan tempo, halshouding horizontaal, halshouding verticaal, valt het paard naar binnen of naar buiten,  hoe beweegt de rug, hoe groot is de paslengte je zult versteld staan van de verschillen die je zal ontdekken. je weet meteen weer waar je in verbeterd ben en waar nog huiswerk te maken valt.

Succes Oona.

 

 

 

Gepubliceerd door Oona Thielens

Als ik met een positieve gedachte naast mijn paard sta en erin geloof dat Paddy in staat is om het juiste antwoord te geven op de hulp die ik hem net heb gegeven als is het maar een fractie van het goede antwoord dat hij mij geeft, dan kunnen wij bereiken wat we maar willen. Want een paard dat zich comfortabel, gelukkig en ontspannen voelt heeft het vermogen te kunnen blijven denken in situaties en nieuwe dingen te leren. Alle ervaringen die Paddy vandaag krijgt in onze training neemt hij mee in de training van morgen. Hij weet immers niet wat mijn doel is of waar ik naar toe wil werken. Hij is enkel een Master in het voelen met welke intentie en mindset ik het aan hem vraag. De weg naar het ideale Rijpaard.

Geef een reactie