Slaagt jouw paard voor de tandencontrole ?

Elk jaar de tandarts op bezoek, bij de meeste is het wel een vast agenda item geworden inmiddels. Gelukkig maar.

Afgelopen week kwam de tandarts bij ons ook op bezoek want het was inmiddels alweer een jaar geleden. Wanneer ik ga masseren vraag ik altijd hoe lang is het geleden dat de tandarts is geweest? Je kunt je misschien dan wel afvragen waarom vraagt ze dit nu en wat hebben de tanden nu verband met de rest van het lichaam?
Om aan het hoofd een afwijking te constateren dit word al een beetje moeilijker natuurlijk. De schedel bestaat uit immers 2 grote massieve delen en we kunnen nog net onthouden dat het belangrijk is dat de tandarts elk jaar komt,  dat er veel zenuwen lopen en dat er discussies gevoerd worden over rijden met bit en rijden zonder bit.
Maar ik ga even een beknopte versie geven van wat we allemaal over het hoofd zouden kunnen zien. Zodat jij het hele jaar goed voorbereid bent en het kleinste detail niet mist.
Wat ons meestal als eerste opvalt als we naar een hoofd kijken is dat een hoofd groot is of eerder klein.

En wat doet het hoofd eigenlijk precies ?

Het hoofd zorgt voor bescherming van de ogen de neus de oren en de hersenen. Dit is zeer belangrijk want de hersenen en het ruggenmerg vormen samen het zenuwstelsel dat hun oorsprong vind in de schedel waar het goed beschermd word en alle andere systemen aanstuurt.
Het hoofd vertelt ons vaak hoe het mentaal met ons paard is. Kijkt hij wakker en alert of is hij eerder in zichzelf gekeerd. We kunnen ook zien wanneer een paard gestrest is en wanneer hij dingen als niet fijn ervaart door zijn oren achteruit te leggen. Net als bij de mens heeft het paard gezichtstrekken . En dit is niet altijd even gemakkelijk om ze goed te kunnen lezen. We kennen allemaal wel de verdrietige paarden en de boze paarden en de paarden die er heel nieuwsgierig uit zien. Maar vergeet niet om er geregeld bij stil te staan waarom is mijn paard gestrest waarom ervaart hij niet alles wat wij “heel simpel” van hem vragen? Wel soms lukt het ze gewoon niet en zien we wel eens iets over het hoofd.
Het hoofd bestaat uit 2 delen de bovenkaak en de onderkaak  deze zitten aan mekaar via het kaakgewricht. Hier kan veel spanning op ontstaan. Door de kauwspieren aan de buitenzijde van het hoofd goed te bekijken en te vergelijken met links en rechts kunnen we vroegtijdig tandproblemen opsporen. Scheve tanden zorgen voor extra spanning op het kaakgewricht en de zenuwbanen worden verstoord. Ter hoogte van de oogkas zitten de kauwspieren en kunnen we zien of deze links en rechts gelijkmatig ontwikkeld zijn. Als het paard bijv. meer kauwt met zijn linker kiezen. Dan zal de linker kauwspier groter en meer opgezet zijn. Als je dan aan de zijkanten een beetje druk geeft zal je merken dat het linker kauwgewricht minder druk kan ervaren wat vaak aangeeft dat er meer slijtage aan het gebit links zal zijn. Verhoogde spanning op het kaakgewricht zorgt voor spanning in het gehele lichaam van het paard. Vaak kan het paard zijn hoofd minder goed draaien, denk maar eens welke stelling en buiging er moeilijker gaat.
Dan komen we bij de occiput ( verbinding schedel-hals)  dit is de hoofd hals overgang. Hier is het ligamentum nuchae aan vast gehecht. Wat het hoofd moet dragen en de hals samen met de verschillende spieren optilt en stabiliseert.  Wanneer er spanning ontstaat in de hals overgang die mede kan ontstaan vanuit het kaakgewricht dan kunnen de zenuwen minder goed de spieren aansturen en vind het paard het lastig om zijn voeten neer te zetten op de juiste plaats.

En zo ontstaat een eerste afwijkend bewegings patroon. Die we eigenlijk niet meteen zouden linken met tandproblemen.

Het is dan ook van groot belang dat de tanden ten allen tijde goed bijgehouden worden als de tanden aan 1 zijde in onbalans zijn is het moeilijker voor het paard de bovenkaak goed aan te sluiten op de onderkaak en vaak om dit symptoom te bestrijden word dan de neusriem goed aangetrokken om de kaken dicht te houden waardoor er weer meer spanning op het kaakgewricht komt. Op de neus ter hoogte van jukbeenderen bevind zich het centrale zenuwstelsel. Wanneer we de neusriem helemaal dicht sperren kan dit leiden tot een tijdelijke verlamming  van de neus en word de doorbloeding vermindert. En ik had je net vertelt dat wanneer spieren slecht worden aangestuurd het paard het lastig vind om zijn voeten te plaatsen daar waar ze eigenlijk zouden moeten landen.Maar we hebben allemaal al wel eens gemerkt dat het paard tijdens het afzadelen wil gaan schuren met het hoofd. Dit om de doorbloeding in de neus weer wat beter op gang te krijgen. Echter als het zweet op zijn hoofd staat wil hij er ook graag vanaf.

Ooit al eens bij stil gestaan? Misschien is het wel weer tijd voor de tandarts controle?

 

Oona.

 

Gepubliceerd door Oona Thielens

Als ik met een positieve gedachte naast mijn paard sta en erin geloof dat Paddy in staat is om het juiste antwoord te geven op de hulp die ik hem net heb gegeven als is het maar een fractie van het goede antwoord dat hij mij geeft, dan kunnen wij bereiken wat we maar willen. Want een paard dat zich comfortabel, gelukkig en ontspannen voelt heeft het vermogen te kunnen blijven denken in situaties en nieuwe dingen te leren. Alle ervaringen die Paddy vandaag krijgt in onze training neemt hij mee in de training van morgen. Hij weet immers niet wat mijn doel is of waar ik naar toe wil werken. Hij is enkel een Master in het voelen met welke intentie en mindset ik het aan hem vraag. De weg naar het ideale Rijpaard.

Geef een reactie