Ken jij het verschil tussen een sportmasseur en een osteopaat?

Vandaag neem ik je weer mee in een stukje leermoment van de afgelopen tijd waarvan ik zelf omver geblazen werd. Ik weet nog toen ik destijds mijn vorige bedrijf als sportmasseur voor paarden had. (Spieren in conditie), ik schreef toen zo goed als elke dag op social media korte blogs. Mogelijk ken je mij nog van toen. Ik weet nog dat ik in 1 van die blogs toen schreef over het verschil tussen een sportmasseur en een osteopaat. Met de kennis die ik tot nu toe vergaard heb wil ik daar nog eens graag op terug komen.

Ik krijg heel vaak de vraag wat is nu precies het verschil tussen een sportmasseur en een osteopaat?

Ik schreef toen dat een sportmasseur gaat voelen hoe de conditie van de spieren is en deze weer in optimale conditie brengt. Het resultaat is dat paarden hier meteen een stuk soepeler van worden. Omdat de spieren weer beter doorbloed zijn en afvalstoffen worden weer verder afgevoerd worden en het lichaam hierdoor een beter conditie krijgt. ->Gevolg soepeler gaat bewegen.

Over een osteopaat schreef ik het volgende; Een osteopaat gaat voelen in de gewrichten waar ze beperkt zijn en hierbij manipulaties gebruiken om beperkte gebieden weer meer bewegelijkheid te geven. Met als resultaat dat paarden hierdoor ook beter gaan bewegen.

2 verschillende methodes beide zelfde resultaat. Dit was hoe ik er toen over dacht!

Echter Osteopathie is zoveel meer dan ik vooraf had kunnen bedenken.
Ik had voorheen toen ik mij nog niet verdiept had in osteopathie geen idee dat de bedoeling in feite is het zelf herstellend vermogen activeren.
Dat blokkades heel vaak verstoringen in de systemen zijn van het lichaam en hierdoor de aansturing van organen in de war sturen met als gevolg blokkades in gewrichten veroorzaken.
Of draai het om, blokkades in gewrichten zorgen voor een verminderde aansturing van de organen. Dit is ook een mogelijkheid.

De oorzaken hiervoor liggen heel vaak in je management. Soms is het voor je paard echt noodzakelijk om te gaan micro managen om alle systemen in het lichaam weer in balans te brengen. Zodat je paard veranderingen van buitenaf kan verwerken en zelf kan oplossen! Is op termijn ook veel goedkoper.

Osteopathie is dus meer dan enkel je paard kraken en losmaken zodat je paard klaar is voor de volgende wedstrijd. Osteopathie kijkt naar het volledige geheel. Zo zal dus ook geen enkel behandelplan hetzelfde zijn voor een paard.

Iets anders wat ik ook heel vaak hoor in de wandelgangen tussen ruiters.

“Iemand zegt volgende week komt de osteopaat zijn er nog mensen die willen aansluiten? Oja antwoorden de stalgenootjes zet mij ook maar op de lijst.”

Nog iets anders wat ik vaak hoor in de wandelgangen is het volgende,
Welke osteopaat heb jij? Ik heb osteopaat x want die is heel erg goed, die zet alles lekker los want mijn paard heeft elke keer daar en daar een blokkade. De andere stalgenoot denkt bij zichzelf hmmm interessant, ondertussen vraagt ze zich af zou mijn paard misschien ook blokkades hebben, want wie ben ik om daar over te oordelen?

En ze besluit om ook maar eens een random een afspraak in te plannen. Want het protocol dat leeft bij de meeste ruiters is 2x keer per jaar komt de osteopaat. En dan kunnen we er wel weer tegen. En we willen graag de beste osteopaat die er beschikbaar is.

Herkenbaar voor jou tot hier?

Is dit echt zo? Hup de wervelkolom nachecken krak krak en weer verder? Dit is wel wat er vaak gebeurd maar dit is in feite niet hoe het moet horen! Maar als nog nooit iemand je vertelt heeft over het herstellend vermogen van een lichaam dan kun je dit ook niet weten. En dan maak jij goed bedoeld 2x per jaar een afspraak met de osteopaat. Niet wetende of het 2 maanden te vroeg of 2 maanden te laat is. Sorry als ik nu een gevoelige snaar heb geraakt. Maar wie mij in het echt kent weet dat ik altijd eerlijk ben naar het paard toe en naar de eigenaar toe. Vind ik een behandeling niet nodig dan zeg ik het echt.

Ik heb een tijdje nodig gehad om zelf te ervaren waar ik voor ga sta, wat mijn waardes zijn, en welke boodschap ik wil gaan uitdragen in de toekomst. Ik denk dat er in de paarden wereld nog te weinig gesproken word over het zelf herstellend vermogen bij een paard. En mijn missie gaat worden om dit onder de aandacht te brengen.

Om samen met eigenaren vage klachten aan te pakken zowel beperkt in beweging o.a. verstoringen in de stofwisseling door opslag van afvalstoffen en toxines. Resultaat hiervan is dat je een gezond en fit paard krijgt dat echt tegen een stootje kan als er iets veranderd van buitenaf.

En bovendien gaan wij dit samen doen jij en ik! Ik met mijn handen, ontspanning optimaliseren en jij als eigenaar je management fine tunen.

Op verschillende vlakken, training, voeding, beweging en zelf herstellend vermogen ondersteunen.
Jou bijdrage aan het behandelplan zorgt voor succes en een gezond fit paard.

Steeds beter word ik mij bewust van een gevoel dat er altijd al wel geweest is maar waar ik soms nooit echt de vinger op kon leggen. Ik had vroeger altijd het gevoel eens een paard richting de 13-15j ging als je dan in een zware blessure terecht kwam dan ging het vanaf dan alleen maar bergaf. Ik heb het vaak genoeg gezien om het te gaan geloven. Echter nee dit hoeft echt niet, dat weet ik nu.

Maar dit begint al heel vroeg met ondersteunen om afvalstoffen vlot uit het systeem van het paard te krijgen. Krijgen de afvalstoffen de kans om op te stapelen dan zal het paard klachten gaan krijgen. En dat is voor elk paard belangrijk en word te weinig ondersteund. Ik zie hierdoor heel veel vage klachten soms mild soms acuter en de vitaliteit en de energie van je paard takelt beetje bij beetje af. “Had ik maar” denk je dan. Had iemand het mij maar vertelt.

Wel ik vertel het je nu. En ik hoop dat je dit waardeert ik heb alleen maar het beste voor met de paarden zodat ze gelukkig en gezond kunnen zijn in onze wereld waarvoor wij ze gebruiken. En ik wil al mijn kennis met je delen.

Gepubliceerd door Oona Thielens

Als ik met een positieve gedachte naast mijn paard sta en erin geloof dat Paddy in staat is om het juiste antwoord te geven op de hulp die ik hem net heb gegeven als is het maar een fractie van het goede antwoord dat hij mij geeft, dan kunnen wij bereiken wat we maar willen. Want een paard dat zich comfortabel, gelukkig en ontspannen voelt heeft het vermogen te kunnen blijven denken in situaties en nieuwe dingen te leren. Alle ervaringen die Paddy vandaag krijgt in onze training neemt hij mee in de training van morgen. Hij weet immers niet wat mijn doel is of waar ik naar toe wil werken. Hij is enkel een Master in het voelen met welke intentie en mindset ik het aan hem vraag. De weg naar het ideale Rijpaard.

Geef een reactie