Je paard in enkele stappen soepel.

 

Paardrijden blijft een proces en soms lijkt het wel ingewikkelder te worden met de dag.

Paardrijden op zich is 1 grote puzzel van wel duizenden stukjes. Stap voor stap ga je ontdekken hoe je deze puzzel hoort te leggen. Veel puzzelaars hebben uiteraard elk een eigen mening en strategie hierover die voor hun super goed werkte. En vandaag wil ik jouw vertellen hoe ik dagelijks lekker puzzel en wat voor mij werkt.

 

Aan de slag

Echter iedereen is verschillend en ervaart dingen op een andere manier waardoor sommige methodes je juist helemaal niet liggen. Jouw zoektocht begint al bij het zoeken naar een methode die jij begrijpt en waar jij je goed bij voelt en je paard zich goed bij voelt. Dan pas kun je successen gaan halen.  Als je eenmaal door hebt hoe je een training goed opbouwt en je weet nu waar je naar verbetering moet gaan zoeken en welke oefeningen je hiervoor kan inzetten.
Is je paard soepel voordat jij er erg in hebt.

Zullen we beginnen bij het begin?

Beginnen bij de basis is de grootste stap in de goeie richting. Als je dan later terug kijkt vanwaar je komt en waar je nu staat dan pas zie je de groei in jullie trainingen. En gaat het een keer wat minder dan kun je nog altijd terug vallen en enkele checks gaan testen en kijken waar gaat het nog wel goed.

Door steevast tijdens het instappen en het losrijden enkele simpele oefeningen te controleren kom je erachter waar jouw paard vandaag moeite mee heeft. Want je wil graag gaan zoeken naar controle over tempo, richting , ritme, energie en een contact teugel. Als er eentje is die een beetje hapert dan is jou training maar zo sterk als je zwakste schakel .

Tempo

Een paard moet leren om met het juiste tempo te leren lopen en hier kunnen we best veel zelf aan doen. En dit begint bij consequent zijn. Een training begint bij het plaats nemen in je zadel. En dat wil zeggen dat ruiter en paard meteen alert moeten zijn. Je laat je paard meteen vlotjes wegstappen met de juiste intentie die van jou komt. Niet pas gaan denken, even instappen en over 10 min word ik wel consequent. Nee vanaf de eerste seconden. En hiermee gaan we kijken of we controle kunnen krijgen over tempo. Als je paard niet beter weet op de duur. Dan weet hij gewoon een ruiter op mijn rug betekent dat ik moet opletten en door stappen.

Ritme

Paarden moeten leren om zelfstandig in hetzelfde ritme te blijven lopen dat jij als eerste aangeeft en je paard moet leren aanhouden. Maar dat wil ook zeggen dat je geen ongecontroleerde hulpen gaat geven die niks betekenen. Want uiteindelijk willen we niet dat we het paard bij elke pas moeten aansporen. En we willen ook niet dat de verbinding van hulpen die jij geeft aan je paard als een ruis overkomen waarvan hij de helft of meer gaat negeren.

Energie

Wanneer we controle hebben over tempo en ritme hebben gaan we het paard beetje bij beetje gaan buigen. Want we willen dat het paard als 1ste de buikspieren gaat aanspannen en de rug omhoog gaat brengen en als 2de we willen dat het paard zijdelings gaat buigen. Dit kost het paard kracht en energie. En vaak bij het maken van een wending of een volte komt het paard terug in tempo en mist het paard energie om de oefening goed te blijven uitvoeren. Dus is het nodig dat we voordat we een oefening gaan rijden we het paard altijd goed voorbereiden. D.w.z. voor een hoek  waken over het tempo. Voor een zijgang wil je zeker weten dat je paard gaat reageren op een zijwaartse beenhulp etc…. En werk je oefening altijd af. Misschien weet jij dat je paard juist vlot word na een bepaalde hoek . Zorg dan dat je ophouding maakt om de energie te controleren en niet weg te laten vloeien. Of weet jij dat je paard juist traag uit een hoek komt zorg dan dat je paard blijft doorlopen.

Contact teugel

Iedereen heeft zo zijn eigen benaming ervoor. Aanleuning, nageefelijk rijden , aan de teugel, rond rijden. Bij mij hielp het om te gaan praten over een contact teugel omdat dit de juiste lading dekt en ook meteen het gevoel goed omschrijft.  Omdat een contact teugel de verbinding is tussen jouw hand en de paardenmond. En die mag uit niet meer ontstaan dan uit een contact. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik weet het. Maar je moet erop vertrouwen dat jouw paard jouw hand moet gaan vertrouwen en dit is wederzijds. Jouw paard moet leren dat een contact verbinding zacht en duidelijk is en geen ongemak oplevert. En dat wanneer jij jouw hand naar voor doet je paard graag je hand gaat volgen. En niet reageert met zijn hoofd in de lucht te gooien omdat hij eindelijk verlost is van de druk die hij ervaart als onprettig. Je kan de lengte in de hals maar korter gaan maken als jouw paard het aankan om zijn rugspieren juist langer te maken en de bovenlijn rond te houden steeds in die verbinding. D.w.z. dat een paard in het begin stadium van zijn africhting een groter kader heeft waarin hij in beweegt dan wanneer hij verder staat in zijn africhting en in staat is om zijn lichaam steeds meer te verzamelen en hierdoor een kleiner kader gaat krijgen .

Hoe?

Ok aan de slag nu.
Neem de checklist door en ga kijken hoever je staat in de africhting.

En wat als je erachter kwam dat het allemaal zo goed nog niet ging ?

Focus je niet wat op wat nog niet goed gaat. Maar focus jezelf op je verbeter punten. Je bent nu bewuster geworden en dit is uiteindelijk toch de eerste stap in je ontwikkelingsproces. En het blijft een puzzel de ene keer ligt hij bij je paard en de andere keer moet je hem gaan zoeken bij jezelf. Zolang je maar onthoud dat de weg er naar toe er ook mag zijn. Dat is juist je leerproces en geniet ervan.

De volgende stap om je paard soepel te krijgen is ….

  • Gewoon doen
  • Elke dag beweging geven
  • stap voor stap

 

 

Ik wens je heel veel succes !

Oona.

Gepubliceerd door Oona Thielens

Als ik met een positieve gedachte naast mijn paard sta en erin geloof dat Paddy in staat is om het juiste antwoord te geven op de hulp die ik hem net heb gegeven als is het maar een fractie van het goede antwoord dat hij mij geeft, dan kunnen wij bereiken wat we maar willen. Want een paard dat zich comfortabel, gelukkig en ontspannen voelt heeft het vermogen te kunnen blijven denken in situaties en nieuwe dingen te leren. Alle ervaringen die Paddy vandaag krijgt in onze training neemt hij mee in de training van morgen. Hij weet immers niet wat mijn doel is of waar ik naar toe wil werken. Hij is enkel een Master in het voelen met welke intentie en mindset ik het aan hem vraag. De weg naar het ideale Rijpaard.

Geef een reactie