Je paard in conditie overkomt je niet hier moet je aan werken!

Om een paard in conditie te krijgen of te hebben dat overkomt je niet zomaar. Dat word het resultaat van minimaal een heel seizoen te doen wat je moet doen. En in conditie waar hebben we het dan over? Praten we dan over gewicht in conditie, uithoudingsvermogen in conditie is je paard soepel en bewegelijk in conditie.

De meeste paarden in Belgie /Nederland die zijn allemaal wel op gewicht vaak té. Wat ze ook weer parten speelt. Want het extra gewicht moeten ze meezeulen. Als het paard van exterieur sowieso al 4 kant is dan word het afbuigen van de hals en lengtebuiging aannemen ook al meteen een stuk moeilijker.

Echter de conditie van een paard word bepaald door de hoeveelheid beweging die hij krijgt.

En ik geloof oprecht dat elk paard in een conditie kan geraken waarbij hij lekker los en soepel beweegt. Maar je krijgt het niet kadoo. Paarden die nog heel jong zijn behouden hun elasticiteit nog wel een heel eind. Maar vanaf de leeftijd 7-8 en je doet te weinig gaat het peil snel bergaf. Dat is net hetzelfde als wij zelf te weinig lenigheidsoefeningen doen dan word het er met de leeftijd zeker niet beter op.

En ja niet iedereen heeft evenveel tijd want we gaan werken, hebben ons huishouden nog etc…  Maar we zijn allemaal een paard gaan aanschaffen omdat we het zo leuk vonden om er mee samen te werken. Dat is voor mij precies hetzelfde, maar ik heb mijn mindset op een gegeven moment anders ingesteld. Een 4 tal jaar geleden was ik met momenten fanatiek en vaak viel er een week training tussenuit. Omdat ik nu begrijp hoe de biomechanica werkt en wat hij kan betekenen voor je paard snap ik nu dat elke keer opnieuw starten zoveel moeite en energie koste voor mij en voor mijn paard. En het kost je wel eens een hoop frustratie.

Paarden die van nature sensibel en goed voorwaarts zijn die hebben meestal niet zo een moeite met actief voorwaarts te bewegen. Echter de ontspanning vinden in de bovenlijn is dan wel weer een dingetje. Paarden die van nature eerder met de handrem erop lopen zullen ook niet snel en gemakkelijk soepel worden. Zet je deze tussendoor stil dan moet je weer van voor af aan herbeginnen. Eeuwig zonde. Want hierdoor geraak je bijna niet vooruit. En gaat je motivatie er ook stilaan op achteruit. Omdat je het goede gevoel mist.

En omdat ik nu meer weet wil ik vast houden wat ik heb opgebouwd. En wil ik steeds verder en verder geraken. Hoever ik wil geraken dat heb ik momenteel nog niet op mijn moodboard gezet. Omdat ik er momenteel ook het paard nog niet voor heb. En ik me nu veel bezig houd met het voorbereidende werk.

Maar die conditie om die up to date te houden wat is er nu precies voor nodig.

  • Wel minimaal 3x per week 30 min je paard beweging geven
  • Zorgen dat het paard lengte kan maken in de bovenlijn door in elke training zowel aan de hand als rijden als longeren te streven naar een voorwaarts neerwaartse tendens.
  • Waken over de lengtebuiging geeft het paard stelling vanaf de 1 ste halswervel of houd het paard zijn hals recht en buigt hij af op de schoft?
  • En als laatste altijd zorgen dat je paard goed actief voorwaarts reageert en blijft bewegen.

Als je hier met de juiste aandacht mee aan de slag gaat elke week weer opnieuw is je paard in een mum van tijd soepel en beweegt hij gemakkelijker. En dan word het een kwestie van aanhouden en stapsgewijs steeds beter te worden.

Vind je het lastig om met deze oefeningen aan de slag te gaan. Wie houd je tegen om hier hulp bij te zoeken iemand die het je goed kan leren. Eens je de basis kent. Met hoeveel contact je mag rijden hoe je het paard goed actief leer drijven en hoe je leert dat je paard je hand leert te volgen heb je het begin te pakken. En kun je lekker je paardje normaal in stap en draf lekker los rijden. Heeft je paard beperkingen in zijn spieren doordat de verbinding tussen jou en je paard niet altijd even fijn gaan dan is het aan te raden om je paard eens lekker los te maken in zijn bovenlijn. Ik zweer het je dit maakt een wereld van verschil.

Dus je weet wat je te doen staat. Begin bij het begin.

Claim minimaal 3 dagen, werk aan de LVO= lengtebuiging, voorwaarts neerwaarts en aan het actief ondertreden. Eventueel de bovenlijn laten los maken dat alle spieren weer in conditie komen. En week na week volhouden. Eens het beter gaat wil je niet meer terug.

Ik ben heel benieuwd of je een ahaa moment had na het lezen van dit blog. Je mag het altijd delen hieronder.

Gepubliceerd door Oona Thielens

Als ik met een positieve gedachte naast mijn paard sta en erin geloof dat Paddy in staat is om het juiste antwoord te geven op de hulp die ik hem net heb gegeven als is het maar een fractie van het goede antwoord dat hij mij geeft, dan kunnen wij bereiken wat we maar willen. Want een paard dat zich comfortabel, gelukkig en ontspannen voelt heeft het vermogen te kunnen blijven denken in situaties en nieuwe dingen te leren. Alle ervaringen die Paddy vandaag krijgt in onze training neemt hij mee in de training van morgen. Hij weet immers niet wat mijn doel is of waar ik naar toe wil werken. Hij is enkel een Master in het voelen met welke intentie en mindset ik het aan hem vraag. De weg naar het ideale Rijpaard.

Geef een reactie