Hoe komt het dat mijn paard niet goed buigt? Zit hij vast in zijn rug of is er meer aan de hand?

Help ik maak me zorgen ik voel dat mijn paard minder goed 1 zijde op buigt. Kun jij me uitleggen wat ik nu precies voel?

 

Paarden zijn net als mensen links of rechtshandig. En dat bepaalt dat ze een voorkeur hebben ontwikkeld waarin de paarden van nature 1 zijde gemakkelijker buigen.
Echter wat wil die buiging nu precies zeggen?

 

Wat is buiging eigenlijk ?

In het vakjargon heeft men het over 2 soorten buigingen. Dé lengtebuiging het paard buigt naar links of naar rechts. En over de buiging in de achterhand d.w.z. buiging in het si-gewricht en het openen en sluiten van de heup en het spronggewricht je rijd als het ware de achterhand als een veertje in mekaar.

Als je het hebt over mijn paard buigt minder goed 1 zijde op dan bedoel je dus eigenlijk lengtebuiging. In de ideale training is het paard gebogen naarmate de grote van de volte. En je voelt dan duidelijk verschil tussen links of rechts. De ene volte voelt gemakkelijk te rijden aan hier hoef je maar weinig voor te doen om de buiging te onderhouden.
De andere volte heb je het gevoel dat je paard de bocht niet rond geraakt. Dat je meer binnenbeen moet gebruiken om hem te helpen buigen en meer moeite hebt met de teugelvoering in je binnenhand.

Wat je eigenlijk voelt is het verschil tussen de achterbenen!

Vb. rechtsom is je aanleuning minder fijn. Je paard laat iets minder los in zijn lijf. Hij is iets minder voorwaarts rechtsom en valt met de achterhand gemakkelijker naar binnen.
In feite voel je dat het rechterachterbeen een iets kortere pas naar voren maakt dan het linkerachterbeen. En de rechterheup hierdoor iets minder goed zakt. Tijdens het naar voor brengen van het rechterachterbeen.

De oplossing om je paard fijner door zijn lijf te laten lopen is altijd hetzelfde.
Als jouw paard genoeg actief voorwaarts is dan word de nageeflijkheid automatisch steeds beter op voorwaarde dat jij met een vriendelijke contactverbinding blijft rijden.
Dus je vraagt het rechterachterbeen meer voorwaarts in een actieve reactie op een drijvende hulp, het paard treed meer door naar voren aan de binnenzijde wat ook betekent dat hij meer zal gaan buigen. Zowel in de laterale buiging als in de buiging in de achterhand ( si-gewricht +het openen en sluiten van de heup en het spronggewricht.)

En dat is waar we naar op zoek moeten! Maar dat is niet wat ons paard ons kan bieden vanaf Rondje 1.

Als ons paard koud van stal of van de wei komt. Dan zal hij op standje economisch vaak bewegen zelfs die paarden die van nature aanleg hebben om groot te bewegen. Elk paard heeft zijn standje economisch bewegen. Dus het is van groot belang dat we het paard goed gaan losstappen waarin de gewrichtsvloeistof zich gelijkmatig gaat verdelen en voor de juiste smering kan gaan zorgen om beter te gaan bewegen dan voorheen.

Pas dan is het eerlijk om te gaan vragen aan je paard om actiever naar voren te lopen.
En actiever te blijven tijdens het vragen van de lengtebuiging.
Als je paard nog niet warm genoeg is kan hij nog niet vlot genoeg naar voren draven.
En houd hij als het ware het zwakste been heel licht een beetje stijver dan het sterke been.

En dit voel je terug in je hand in je contact in je buiging die net niet helemaal even lekker loopt als de andere zijde, en het over de rug lopen dat ietsje minder is dan aan de andere zijde. Het kan zelfs zo extreem aanvoelen dat je het gevoel hebt dat je paard volledig vast zit in zijn rug en er meer aan de hand is. Als je paard moeite heeft om hier ontspanning in te vinden en alleen maar zijn rug blijft weg drukken dan komt hij ongetwijfeld ook vast te zitten. Je kan dit niet op 1 week goed voor mekaar krijgen in je training en je zal de nodige tijd nodig hebben om het zwakkere achterbeen sterker te maken en gelijkmatig te maken.

En dit is wat het losrijden telkens opnieuw inhoud bij aanvang van je training.

Kun je het verschil tussen links en rechts losrijden en je paard rechtrichten?
Dan heb je een eerste basis bevestigd waar je op kan beginnen bouwen. En altijd weer naartoe kan keren.
Met de controle vragen:
– Is mijn paard links en rechtsom even actief voorwaarts?
– Buigt mijn paard even goed links als rechtsom?
– Loopt mijn paard zowel links als rechtsom evengoed over de rug?
– Met welk been moet ik sterkere drijvende hulpen geven om de buiging te verkrijgen?

De biomechanica van het paard is er altijd al geweest.
Nu is het aan jou om hem te leren voelen.

Succes

 

Gepubliceerd door Oona Thielens

Als ik met een positieve gedachte naast mijn paard sta en erin geloof dat Paddy in staat is om het juiste antwoord te geven op de hulp die ik hem net heb gegeven als is het maar een fractie van het goede antwoord dat hij mij geeft, dan kunnen wij bereiken wat we maar willen. Want een paard dat zich comfortabel, gelukkig en ontspannen voelt heeft het vermogen te kunnen blijven denken in situaties en nieuwe dingen te leren. Alle ervaringen die Paddy vandaag krijgt in onze training neemt hij mee in de training van morgen. Hij weet immers niet wat mijn doel is of waar ik naar toe wil werken. Hij is enkel een Master in het voelen met welke intentie en mindset ik het aan hem vraag. De weg naar het ideale Rijpaard.

Eén opmerking over 'Hoe komt het dat mijn paard niet goed buigt? Zit hij vast in zijn rug of is er meer aan de hand?'

Geef een reactie