Hoe bereid je een strandrit voor?

Tis misschien wel heel erg miezerig herfstweer maar dat belet niet om nu al leuke plannen te gaan maken voor het voorjaar. En dat kan ik alleen maar toejuichen.
Omdat een gewaarschuwd man of vrouw in ons geval er 2 waard is. 😊
En waar wil ik naar toe.
2 Weken geleden kreeg ik van een amazone die altijd het beste voor heeft met haar paard de volgende vraag.
“Ik wil graag in de lente naar de zee, hoe moet ik dit nu goed voorbereiden?
Want het is nu winter en dat maakt het veel lastiger om je paard te gymmen en beweging te geven.
Maar ik wil ook niet mijn paard in april uit de wei halen, opzadelen en over het strand gaan scheuren.
Want dan weet ik dat ik geheid een blessure kan oplopen. En ik wil juist zuinig zijn op mijn paard.”
Ik moest daar toch even over nadenken.
Hoe ik het zelf zou oppakken? Want vaak denken we over buitenrijden niet erg na. Maar een rit naar het strand is eigenlijk best wel pittig zelfs als je veel stapt.
Het strand bestaat uit mul zand wat een grote belasting voor de spieren en ligamenten kan zijn. Zeker als ze strakke weitjes gewend zijn. En ik hoor je al denken maar je kan toch rijden in natte zand! Dat klopt en als het kan zou ik daar ook voor kiezen. Maar je hebt altijd eb en vloed. En het kan zomaar zijn dat je op de terugweg van het strand verplicht in het losse gedeelte moet stappen vanwege de vloed. Zeg ik dat goed ? Ik bedoel hoog water.😊
Je begrijpt me wel.
Maar als ik terug denk aan mijn strandritten hebben we dat dus wel voor gehad.
Dus je kan maar beter goed voorbereid zijn.
En hoe bereid je de conditie van je paard nu voor?
Als je 12 weken van te voren begint dan heb je ruim de tijd om je paard klaar te stomen om veilig een strandrit te gaan maken.
En zeker in begin hoeft het nog niet heel veel tijd te kosten. Zeker in begin is het belangrijkste dat je routine gaat opbouwen. Dat je 12 weken lang routine gaat vast houden en dat je naar een doel traint.
D.w.z. dat je een concreet plan zal moeten maken. Die je houvast geeft en je een duidelijke opbouw geeft. Het plan wat betreft routine, je gaat niet zeggen ik ga de eerste 3 weken 3 dagen per week trainen. Nee je gaat zeggen bijv. Op maandag, woensdag en zaterdag ga ik trainen. En schrijf dan ook op wat je gaat trainen.
Conditie training waarbij je gaat werken aan het uithoudingsvermogen of krachttraining waarbij je werkt aan houding en souplesse.
Het strand daar ga je niet naar toe om een uurtje te rijden. Vaak gaan we dan toch een rit maken tussen de 2 a 4 uur. En ik spreek uit ervaring de tijd vliegt daar. Dus je gaat je paard voorbereiden om uithoudingsvermogen te kweken. Om jou 4 uur te kunnen dragen.
Verder ga je geen 4 u met een lange teugel rijden want dat is funest voor de paardenrug. Als jij 4 u op de rug doorbrengt en je paard beweegt 4 u lang met een verticale hals omdat hij de ogen uit zijn hoofd kijkt op het strand.
Dan zal je paard ongetwijfeld pijnlijke rugspieren krijgen naderhand.
We willen op zijn minst een aangename zachte contact teugel en het hoofd moet een voorwaarts neerwaartse tendens houden. Horizontaal is voldoende
Hier zul je dus minimaal basis dressuur oefeningen voor moeten doen. Zodat het paard zijn buikspieren aanspant en zijn rug mooi op lengte brengt. Tijdens de strandrit wissel je de houding af tussen voorwaarts neerwaarts en lange teugel.
Voor beide geldt bouw het rustig op. In alle trainingen neem de tijd voor een goede warming up en een rustige cooling down. De warming up zorgt ervoor dat de gewrichten en spieren rustig aan worden klaar gemaakt voor fysieke inspanningen en de cooling down zorgt ervoor dat de spieren weer op lengte kunnen komen, volledig ontspannen en alle afvalstoffen kunnen afvloeien.
Supercompensatie zorgt ervoor dat het lichaam na een training weer hersteld en een beetje beter dan voorheen. Doe je hier niets mee dan breekt de conditie die je had opgebouwd weer af. Bouw je hier op verder dan gaat je paard steeds in betere vorm komen.
Daarom is het belangrijk om conditie training en krachttraining goed af te wisselen. Zodat het lichaam de tijd heeft om te herstellen en de spierstructuren niet overbelast worden.
En doordat je een concreet plan maakt aan het begin van je 12 weken zie je niets over het hoofd en word je paard steeds sterker.
En hou je paard goed in de gaten. Hoe is zijn spierspanning in de bovenlijn? Naarmate de conditie verbeterd. Hoe is het beenwerk? Heeft hij mooi en dun beenwerk?
Het is belangrijk dat je van te voren elk bultje kuiltje elke cm van je paard op je netvlies zit alvorens je de rit gaat maken.
Na de strandrit word het heel belangrijk om je paard opnieuw goed te onderzoeken. Meteen na de rit en daarna 12 u later weer om zeker geen afwijkingen over het hoofd te zien. En de juiste na verzorging te kunnen geven die het paard op dat moment nodig heeft.
Week 1 tot en met week 4
zorg je dat je minimaal 3 x week minimaal 35 min traint
wissel af met:
– conditie training waarvan 12 min warming up en 12 min cooling down waarvan enkele malen aandraven +/- 11 min in totaal.
Wissel af met korte blokjes draf/stap/draf/stap 1+1+1+1…. 2+2+2+2….. 3+3+3+3…. Voor de conditie training.
– En voor de krachttraining 35 min waarvan 12 min warming up/losrijden 11min/12 min cooling down
Week 5 tot en met week 8
zorg je dat je minimaal 3xweek minimaal 40 min traint
wissel af met :
– conditietraining waarvan 12 min warming up en 12 min cooling down waarvan enkele malen aandraven+ galop +/- 16 min in totaal.
Wissel af met korte blokjes draf/stap/draf/stap/ draf/galop 1+1+1+1…. 2+2+2+2….. 3+3+3+3…. Voor de conditie training.
– En voor de krachttraining 42 min waarvan 12 min warming up/losrijden 8min draf – galop /5min lange teugel/ 5 uitrijden/ 12 min cooling down
– En 1x/week 15 min stap aan de hand of onder het zadel.
Week 9 tot en met week 11
zorg je dat je minimaal 3xweek minimaal 45 min traint
wissel af met:
– conditietraining waarvan 12 min warming up en 12 min cooling down waarvan enkele malen aandraven en galop +/- 16 min in totaal.
Wissel af met korte blokjes draf/stap/draf/stap/ galop 1+1+1+1…. 2+2+2+2….. 3+3+3+3…. Voor de conditie training.
– En voor de krachttraining 45 min waarvan 12 min warming up/losrijden 10 min draf-galop /5min lange teugel/ 6 uitrijden/ 12 min cooling down
-En 1x/week 15 min stap aan de hand of onder het zadel.
Week 12 ga je rustig aan doen.
3x in de week conditie /kracht training doen van 35 min zodat je paard fit en soepel is om de rit aan de zee te rijden.
Probeer in tussentijd ook verschillende ondergronden te betreden met je paard.
Zodat je paard zijn coördinatie en benen goed in balans kan krijgen.
Dit trainingsschema is geen waarheid. Maar een hulpmiddel om je op weg te helpen. Pas het aan waar nodig. En luister goed naar je paard.
Eventueel als je merkt op het strand dat je paard het toch vermoeiender vind dan dat jij had ingeschat kun je nog altijd een stuk aan de hand stappen.
Echter houd er rekening mee dat paarden op het strand veel fitter en vaak heter zijn.
Wees voorzichtig als je door de zandbanken gaat scheuren. Doe het liefst in zeer ondiep water zodat je voegtijdig kuilen kunt zien. Alvorens ze erin kunnen struikelen. Wanneer je in een diepere bank terecht komt ga je merken dat je paard een piaffe achtige draf gaat maken. Heel leuk om te voelen. Goed om even te trainen. Maar eigenlijk niet tijdens deze rit. Het is namelijk erg vermoeiend. En het mulle zand ook nog eens.
Ga niet galopperen in het klapzand om peesblessures te voorkomen. Maar kies hiervoor de natte stevige stroken uit. Het is juist goed om je paard eens lekker open te trekken voor het SI gewricht optimaal te stretchen. Echter de volgende dag grote kans dat je paard stijf gaat zijn. Dus probeer in de weken hiervoor lange rechte stukken geregeld uptempo door te galopperen.
En als nazorg benen goed afspoelen en de rugspieren warm houden. En het zoute water heelt alle wondjes die er mochten zitten.

 

Ik wens je heel veel plezier op je strandrit. Als je het nog nooit gedaan hebt. Is het een beetje als een grote speeltuin. De branding , de zandbanken, sprintje trekken, genieten van de vrijheid. Zalig om te doen ik kan het iedereen aanraden.

Gepubliceerd door Oona Thielens

Als ik met een positieve gedachte naast mijn paard sta en erin geloof dat Paddy in staat is om het juiste antwoord te geven op de hulp die ik hem net heb gegeven als is het maar een fractie van het goede antwoord dat hij mij geeft, dan kunnen wij bereiken wat we maar willen. Want een paard dat zich comfortabel, gelukkig en ontspannen voelt heeft het vermogen te kunnen blijven denken in situaties en nieuwe dingen te leren. Alle ervaringen die Paddy vandaag krijgt in onze training neemt hij mee in de training van morgen. Hij weet immers niet wat mijn doel is of waar ik naar toe wil werken. Hij is enkel een Master in het voelen met welke intentie en mindset ik het aan hem vraag. De weg naar het ideale Rijpaard.

Geef een reactie