Het belang van weerstand en immuunsysteem de komende maanden.

Weerstand, iedereen spreekt erover maar wat is het nu precies en hoe belangrijk is het voor ons paard? Immuunsysteem nog zo een woord. Wat is het verschil tussen het immuunsysteem en de weerstand?

We kunnen het de laatste dagen al zeer goed merken. Het is officieel weer herfst geworden. Gelukkig hadden we vandaag nog een mooie indian summerday 😊
Maar de herfst brengt de nodige ongemakken met zich mee. Guur weer, veel regen en wind. Logisch want de blaadjes moeten van de bomen vallen denk ik dan altijd maar. In ieder geval voor sommige onder ons en ook voor de paarden kan het een serieuze aanslag op onze weerstand zijn.


Weerstand zorgt ervoor dat het lichaam in staat is om negatieve of schadelijke invloeden en veranderingen van buitenaf te managen. Zodat jij of het paard minder snel ziek worden. 
Het immuunsysteem is het afweersysteem van het lichaam dat je lichaam beschermt tegen interne en externe ziekteverwekkers. Het bestaat uit antistoffen en witte bloedcellen. Samen bestrijden ze continue bacteriën en virussen die het lichaam proberen binnen te dringen.  Dus een goede weerstand en een sterk immuunsysteem zijn super belangrijk voor je paard. En zeker met de komst van de herfst.

Eerder had ik het al over het zelf herstellend vermogen van het paard. Wel een goeie weerstand is hier ook een onderdeel van. Stel dat het paard morgen een zeer gure regendag moet doorstaan dan is het van belang dat zijn interne systemen niet verstoord zijn. Zodat alles optimaal met elkaar kan communiceren en onderling goed aangestuurd word. Een verstoring in een systeem ja ik schrijf “een” omdat het lichaam vele systemen naast elkaar heeft en ze allen met elkaar in verbinding staan, ik herhaal 1  verstoring heeft invloed op alle systemen. Heeft je paard symptomen in verschillende systemen dan word het nog wat lastiger voor de weerstand om met invloeden van buitenaf om te gaan. Door een verstoring kunnen er ernstige symptomen en klachten ontstaan waardoor je paard uiteindelijk ziek word. Het immuunsysteem moet dan met regulatie van afweerstoffen proberen om de ziekteverwekkers het lichaam uit te werken. De natuur hersteld zichzelf en het paard zit dan in een genezingsproces.

Dus hoe hoger de weerstand van je paard is, hoe beter je paard bestand is tegen ziektes. En een verlaagde weerstand maakt je paard dus kwetsbaarder voor ziektes en infecties.

Mogelijk heb je het niet altijd in de gaten.
Maar welke invloeden knagen stilletjes aan de weerstand van je paard?
Stress, onrust op stal of in de kudde, verkeerde voeding, wisselende weersomstandigheden, stoffig ruwvoer een hele belangrijke, te weinig ruwvoer, een slechte bodem om op te vertoeven, vaccinaties, ontwormingen, scheren, zware trainingen, te weinig hersteltijd. Allemaal op zich staande factoren die van invloed kunnen zijn. 

Elke invloed brengt afvalstoffen met zich mee die het lichaam naar buiten moet afvoeren. Je kan je dus voorstellen als je paard last heeft van veel van deze invloeden dat het immuunsysteem en de lymfe overuren moeten draaien om al deze stoffen weer uit het lichaam te krijgen. 

Hoe kunnen we er dus voor zorgen dat de weerstand optimaal is voor de komende tijd en eigenlijk het ganse jaar door?


Een goed management is key en goed naar je paard blijven kijken en bijsturen is ook key.
Pik stress signalen op, ook al zijn ze mild en verminder de stress. Zorg ervoor dat het paard zeker in de winter voldoende stofvrij ruwvoer tot zijn beschikking heeft zodat zijn kacheltje aan blijft. Zorg dat je voeding goed is afgestemd laat je paard niet té dik worden want te rijk voer moet ook weer afgevoerd worden. Maar het is wel belangrijk dat je paard voldoende mineralen en vitaminen binnen krijgt zodat het lichaam niet aan het werk moet met tekorten. 

Kijk naar de vacht van je paard glanst deze mooi. Dit is een directe weerspiegeling van het interne milieu van je paard binnenin. 
Zorg dagelijks voor voldoende beweging en voor afwisseling. Straks gaan vele paarden weer op de paddocks in plaats van de dagen te slijten op het malse gras. En hierdoor zullen ze minder gaan bewegen dan tijdens de zomermaanden. Ook zal het weer letterlijk deprimerend worden dus houd hier rekening mee. Dat er dagen zullen komen waarop je paard stijver voelt, al eens wat minder goed in zijn vel zit. Of misschien juist van de energie bruist en moeilijke hanteerbaar is waardoor opgekropte energie blijft zitten (stress). 

Een gezond paard dat goed in zijn vel zit hier is hier tegen bestand. Maar een paard dat al last heeft van hier en daar pijnlijke spieren en compenseert in zijn lijf zal nog minder gaan bewegen waardoor systemen minder optimaal kunnen werken. Je ziet alles is dus met elkaar verbonden en werkt met elkaar samen. 


Sowieso elke dag 15 min stappen met je paard buiten de vrije uren dat je paard buiten komt helpt mee bijdrage aan de gezondheid van je paard. Ook ik zal hier tijd voor moeten vrijmaken.
Van de zomer stond Paddy heerlijk vaak buiten te foerageren. Ik weet hij zal nog steeds veel buiten staan maar het gaat saaier worden, vroeger donker, dus het mentale stukje tussen paard en eigenaar word van de winter nog belangrijker en uiteraard beweging blijven geven ook als het binnen voor de tv lekkerder is dan buiten in de koude.

Mocht je nog vragen hebben dan mag je mij die altijd stellen. 
Dan denk ik graag met je mee. En wil je graag je paard nog lekker optimaal laten ontspannen waardoor je paard soepel de herfst in gaat en een boost heeft gekregen voor het zelf herstellend vermogen dan kun je mij altijd mailen of appen. 

Ik wens jullie als het aan mij ligt toch nog enkele indian summer days 😊
En dan spreek ik jullie over 2 weken weer. 

Gepubliceerd door Oona Thielens

Als ik met een positieve gedachte naast mijn paard sta en erin geloof dat Paddy in staat is om het juiste antwoord te geven op de hulp die ik hem net heb gegeven als is het maar een fractie van het goede antwoord dat hij mij geeft, dan kunnen wij bereiken wat we maar willen. Want een paard dat zich comfortabel, gelukkig en ontspannen voelt heeft het vermogen te kunnen blijven denken in situaties en nieuwe dingen te leren. Alle ervaringen die Paddy vandaag krijgt in onze training neemt hij mee in de training van morgen. Hij weet immers niet wat mijn doel is of waar ik naar toe wil werken. Hij is enkel een Master in het voelen met welke intentie en mindset ik het aan hem vraag. De weg naar het ideale Rijpaard.

Geef een reactie