Groeien en groeischijven hoe zit het nu ?

Ik was wel benieuwd hoe groot Paddy nu eigenlijk is aangezien hij nog flink overbouwd is. En de vooruitzichten zijn dat hij nog een hele groeispurt gaat maken.
Hij word volgende maand 2 en is nog een echte baby.

Je wil niet weten hoe vaak ik van de oude garde al heb mogen horen dat ik hem gerust al zadelmak kan beginnen maken. Onder het mom van nu is hij nog te handelen!
Foute boel denk ik dan.

De laatste jaren neemt de discussie over paarden zadelmak maken erg toe en men kan het er maar niet over eens worden.
Ik denk dat je in eerste instantie niet té snel moet willen gaan. En dat je altijd goed naar je paard moet kijken.

In ieder geval Paddy is er in de verste verte niet aan toe 😊
Die is in Ierland heel sober gevoerd geweest en heeft daar vooral met koud guur en grillig weer te maken gehad. Waardoor hij een laatbloeier zal zijn.
Is dat slecht? Nee zeker niet. Want energierijkvoer aan een heel jong paard (veulen) geven kan ocd in de hand werken. Losse botfragmentjes die gaan rondzwerven waardoor paarden kreupel kunnen gaan lopen.

Het is nuttig om bij 2 jarige paarden röntgenfoto’s te laten maken zodat er uitgesloten kan worden dat het paard ocd heeft. Na de leeftijd van 2 jaar zijn de botten genoeg verbeend om geen botfragmenten meer af te stoten. En kan er buiten een trauma ook geen ocd meer ontstaan.

Echter is er bij elk botuiteinde nog wel een groeischijf die nog enige tijd zacht is en bestaat uit kraakbeen.
En dat maakt het interessant. Elk bot heeft een bepaalde tijd nodig om volledig tot vorm te groeien hoe het bedoeld is. Hiervoor heeft hij aan het uiteinde een zacht stukje ring zitten dat ervoor zorgt dat een bot langer en breder kan worden naarmate een bot groeit. Het ganse groeiproces duurt tot een leeftijd van 4-6 j. Bij grote paarden kan het zelfs tot 8 j duren voor alle botten volledig gevormd zijn. Ga je een jong paard overmatig trainen dan kan het skelet dus schade oplopen en bestaat de mogelijkheid dat botten en wervels gaan vergroeien of afwijken van een normaal skeletpatroon.

Moeten we het paard dan helemaal gerust laten tot zijn 8 j.

Nee liefst niet zelfs. Botten hebben beweging en een lichte schokbelasting nodig om sterk te kunnen worden.
Beweging om de gewrichten soepel en flexibel te houden en lichte schokbelasting zorgen ervoor dat botten, ligamenten en pezen sterk worden en letterlijk tegen een stootje kunnen in de toekomst.
Je kunt dit het beste trainen door op verschillende ondergronden te gaan stappen met het paard.
Het is een veilige manier van trainen zonder dat het paard overbelast word.

Je zou er moeten naar streven om wekelijks je paard op 4 verschillende bodems te laten lopen.
En nee je hoeft geen 4 verschillende bakbodems op je locatie te voorzien 😊 Dat zou wat veel van het goede zijn.
Soms hoeft het niet eens ingewikkeld te zijn. En hoef je enkel bewust te worden van de verschillende ondergronden die aanwezig zijn en daar optimaal gebruik van te maken.

Op mijn accommodatie is er een rijbaan, longeerbak, en buitenrijbaan deze zijn alle 3 van verschillende demping.
Daarnaast heb je nog de wei en de paddocks. En de bestrating op het erf of de weg. En vergeet niet dat buitenritten of tochten verschillende partijen bodems in een rit hebben zitten.

Ongeveer vanaf een leeftijd van 3,5 j kun je het paard licht en regelmatig 3/week aan het werk gaan zetten. Vooral om spelenderwijs aan te leren zoals wijken voor druk, Longeerwerk, handwerk, dubbele lange lijnen waarbij je het paard voor je uitstuurt, schriktraining waarbij je paard je leert vertrouwen en leert gehoorzamen.

Tegen dat het paard 4 is kun je het zadelmak maken gaan introduceren. En rustig aan gaan opbouwen. Maar kijk naar je paard. Vind je dat het paard er niet uitziet als een 4jarige wacht dan tot het paard meer volwassen is geworden.

Op welke leeftijd zijn welke botjes volgroeid?

De botten volgroeien 1 voor 1 en zijn het snelst volgroeid onderaan bij de benen.
De botten in de wervelkolom die sluiten als laatste wat bij grote paarden wel tot 8 j kan duren.

———————————— De bovenlijn is nu pas volgroeid 8 j
– Als laatste de volledige wervelkolom beetje bij beetje vanaf een leeftijd van 5,5 tot 8 j samen met de axis en de atlas.
Dijbeen 3-4 j

– —-Alles boven de knie en spronggewrichten is volgroeid en onder de wervelkolom
– Scheenbeen 3 – 3,5 j
– Schouderblad 3 – 3,5j
– Opperarmbeen 3 – 3,5j
– Spaakbeen + ellepijp 3 – 3,5j

– ————————– Alles onder de knie is volgroeid
– Bekken waarvan de heup 18 m – 2j en de rest zal zich verder ontwikkelen tot een leeftijd van 5j
– Voorknie 18m – 2 j
– Pijpbeen +- 18 m
– Kootbeen 13 -15 m
– Kroonbeen 9 -12 m
– Hoefbeen is volledig volgroeid vanaf de geboorte

Moraal van het verhaal. Haast en spoed zijn zelden goed.
Wat niet wil zeggen dat je niets mag doen maar alles met beleid en opbouwend.

Gepubliceerd door Oona Thielens

Als ik met een positieve gedachte naast mijn paard sta en erin geloof dat Paddy in staat is om het juiste antwoord te geven op de hulp die ik hem net heb gegeven als is het maar een fractie van het goede antwoord dat hij mij geeft, dan kunnen wij bereiken wat we maar willen. Want een paard dat zich comfortabel, gelukkig en ontspannen voelt heeft het vermogen te kunnen blijven denken in situaties en nieuwe dingen te leren. Alle ervaringen die Paddy vandaag krijgt in onze training neemt hij mee in de training van morgen. Hij weet immers niet wat mijn doel is of waar ik naar toe wil werken. Hij is enkel een Master in het voelen met welke intentie en mindset ik het aan hem vraag. De weg naar het ideale Rijpaard.

Geef een reactie