Equine Medical taping wat is het nu en wat doet het precies?

In de sportwereld word taping al sinds 1970 toegepast en zijn we het inmiddels gewent om de olympische atleten te zien sporten met alle mogelijke kleuren van tape. In de paardenwereld is men nog best verwonderd en zijn de reacties als volgt. Paarden kun je die ook tapen? Blijft het wel plakken op die lange haren en wat doet het nu precies?

Is Equine Medical Taping voor elk paard geschikt?

Taping word gebruikt om een behandeling van sportmassage, osteopathie, fysiotherapie of chiropractie extra te ondersteunen. Maar je kunt het ook bij trainingen gaan inzetten om bewegingen en oefeningen die het paard sterker moet maken, waarbij het paard asymmetrie vertoont of verminderde balans laat zien extra te ondersteunen waarbij het paard meer bewustwording krijgt. Bijv. na een revalidatie om het paard weer meer bewustwording te brengen, of juist een ondersteuning in het herstelproces na een hele zware training of wedstrijd. Denk dan aan een endurance, eventing, 4 daagse ritten en dergelijke.

Wat doet de tape nu precies en waar werkt hij op in ?

– Een sportmassage doet zijn werk als ondersteuning in het herstelproces bij de spieren de fascia en de onderliggende weefsels. De massage zorgt ervoor dat de spieren weer beter doorbloed worden waardoor ze weer beter kunnen aan en ontspannen. Als het lichaam spanning kan laten afvloeien gaat het paard weer beter door zijn lijf bewegen.

Taping werkt in op het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel coördineert (denk aan een telefoon netwerk dat iedereen kan bereiken en berichten kan ontvangen en beantwoorden) alle andere stelsel in het lichaam en stuurt ze meteen aan waardoor het een sterke invloed heeft op reacties , acties, reflexen, zintuigen, beweging, gedrag, organen, hartslag, ademhaling en spijsvertering. En kan zorgen voor spieractivering of juist zorgen voor ontspanning. En het zorgt voor vermindering van pijn. De tape zorgt ervoor dat het zenuwstelsel alle details kan oppikken van de positie (tape) stuurt deze door naar het centrale zenuwstelsel waarop het centrale zenuwstelsel opnieuw nieuwe prikkels coördineert naar de plek van aandacht en geeft info mee aan het bewegingsapparaat om hier meteen wat mee te doen. Waardoor er meteen verandering in beweging ontstaat. Bij het slecht aanbrengen van tape kun je dus ook ongewenste beweging veroorzaken.

Welke eigenschappen heeft de tape, kan iedereen leren tapen?

De tape die men gebruikt voor honden en paarden is hier speciaal voor ontwikkeld en mag dus niet op mensen gebruikt worden vanwege de lijmlaag het materiaal bestaat uit een katoenen bovenlaag die een zijde van lijm bevat in golflijnen. De tape is rekbaar in de lengterichting en kan op verschillende manieren geplakt worden waardoor bewegingsvrijheid wordt behouden of juist beïnvloed.
– Sederend (ter ontspanning)
– spieren toniseren (actief te maken)

De tape is in verschillende kleuren beschikbaar, de kleuren hebben een effect op het lichaam. En hebben een activerend of sederend effect. En worden ingedeeld in warm of koud.

Bij het aanbrengen van de tape op de vacht zorgt de elasticiteit van de tape ervoor dat de huid gelift wordt waardoor de lymfedoorstroming weer beter wordt en de afvalstoffen worden afgevoerd.
De afvalstoffen zijn eerder blijven ophopen vanwege stagnatie van circulatie en lymfeafvoer door overbelastingen, weefselbeschadigingen of ontstekingen.

Door de complexiteit van de biomechanica van het paard en zijn anatomie. Is het wel van belang dat je precies de spierstructuren weet liggen en je weet welke beweging je beïnvloed en tevens de antagonisten. Bij het verkeerd aanleggen van tape kun je ongewenste bewegingen versterken. Het is dus aan te raden om iemand met vakkennis te raadplegen.

Waarbij kan Equine Medical Taping worden ingezet?

Het is geen behandeling op zichzelf. Maar word ondersteunend ingezet bij andere behandelingen. Ik gebruik het naast de sportmassage waarbij ik het lichaam eerst volledig los masseer waarbij alle achtergebleven afvalstoffen los komen en grotendeels worden afgevoerd via het lymfestelsel. Allemaal afhankelijk hoe lang de blessure of beperking zich al voor deed.
Daarna ga ik 1 of 2 probleemzones tapen. Om de massage behandeling optimaal te benutten en de mobiliteit te vergroten.
Resultaten zijn meteen zichtbaar en verbluffend positief.

Je zet het in bij:

  • Activering van de bloedsomloop
  • Pijnvermindering
  • Verbeteren van spiergebruik
  • Ondersteuning van gewrichten
  • Bewustwording van lichaamsdelen
  • Organen beïnvloeden
  • Tijdens training om houding en beweging te verbeteren en sterker te maken
  • Spieratrofie
  • Spierhypertonie

Wanneer kun je beter niet voor taping kiezen?

De tape mag nooit aangebracht worden op open wonden. Nadat de wond gesloten is kan hij wel aangebracht worden om litteken te verminderen maar eerder niet. Wanneer het paard aangeeft geïrriteerd te zijn tijdens het plakken kun je hem beter meteen verwijderen. (Stress, neurotisch,..)
Botbreuken en peesblessures zijn onder het beleid van de dierenarts en worden niet getapet.

Soms word er na een massage behandeling die een grote impact heeft gehad op het paard ook gekozen om niet te tapen. Het is niet zo dat tape altijd nodig is en soms is less is more. Het zenuwstelsel heeft in sommige gevallen al veel te verwerken dat nog eens extra tape niet aangenaam zou zijn. Maar elk paard word individueel bekeken.

Mocht je benieuwd zijn naar het resultaat bij jouw paard kun je altijd contact met me opnemen. En dan sta ik je graag ten dienste.

Succes en tot gauw,
Oona

Check hier wat de mogelijkheden zijn

Gepubliceerd door Oona Thielens

Als ik met een positieve gedachte naast mijn paard sta en erin geloof dat Paddy in staat is om het juiste antwoord te geven op de hulp die ik hem net heb gegeven als is het maar een fractie van het goede antwoord dat hij mij geeft, dan kunnen wij bereiken wat we maar willen. Want een paard dat zich comfortabel, gelukkig en ontspannen voelt heeft het vermogen te kunnen blijven denken in situaties en nieuwe dingen te leren. Alle ervaringen die Paddy vandaag krijgt in onze training neemt hij mee in de training van morgen. Hij weet immers niet wat mijn doel is of waar ik naar toe wil werken. Hij is enkel een Master in het voelen met welke intentie en mindset ik het aan hem vraag. De weg naar het ideale Rijpaard.

Geef een reactie