Paarden houden betekent altijd nauwlettend het management van je paard op de voet opvolgen.
Om het minste opkomend euvel de kiem in te smoren.
Wanneer het kleine probleem kan uitgroeien tot een grote blessure dan is het eigenlijk al in een veel te ver gevorderd stadium dat steeds moeilijker onomkeerbaar word. Waar het paard ongetwijfeld groot ongemak van heeft. En we willen toch allemaal het beste voor ons paard.
We kijken even naar de 5 meest voorkomende problemen die we met goed management kunnen vermijden.
Hypertonie van de rugspieren en lendenen.
Hypertonie wil zeggen dat de spieren een verhoogde tonus (aanspanning) hebben en ze steeds meer moeite krijgen met aan en ontspannen. Wanneer deze steeds minder goed doorbloed geraken worden ze gevoelig en pijnlijk en zorgen ze dat het paard gaat compenseren (anders bewegen) in het lichaam. We zien dit vaak in de rugspieren en de overgang naar de lendenen. Een rug die vast zit noemen we het in de volksmond, wat als resultaat heeft dat het paard niet meer los door zijn lijf beweegt. En in meerdere spiergroepen in het lichaam beperkt worden.
SpierAtrofie rug en hals.
Atrofie wil zeggen spieren die matig tot volledig verdwenen zijn en nog maar heel beperkt werken. We zien het vaak terug in de hals en in de rug.
– In de hals is de oorzaak vaak het verkeerd aanspannen van de halsspieren ten gevolge van de ruiter die te sterk inwerkt en waarbij het paard moeite doet om de druk te vermijden door de verkeerde spieren aan te spannen. We willen juist zien dat het paard de bovenlijn in de halspieren aanspant maar door de sterke inwerking gebruikt het paard juist de onderhalsspieren die op hun beurt dan weer hypertoon zijn geworden. En de bovenhalsspieren atroof worden.
– In de rug is de oorzaak in 75 % van de gevallen een zadel dat slecht past en knelt waardoor de bespiering beschadigt en afbreekt. Een zadel dat knelt voorkomt dat het paard zijn schoft kan liften en zijn rug kan opbollen. Langs de ruglijn zitten reflex punten als het zadel hier constant op drukt dan drukt het paard zijn rug weg hoeveel wij ook vragen om de buikspieren aan te spannen en de bovenlijn beter te gebruiken.
– Geen beweging, een voerrantsoen dat te karig is kunnen ook allemaal een onderliggende oorzaak hebben voor spieratrofie.
Pijnlijke spieren.
Wanneer paarden heel eenzijdig getraind worden en er continue moeilijke oefeningen van hem gevraagd worden kunnen de spieren verzuren en erg pijnlijk worden. Dit kan 36 u tot 72 u duren. Paarden gaan dan stijf bewegen of liefst zoveel mogelijk beweging vermijden.
De pijnlijkheid komt verder uit het eiwit myoglobine wat een zuurstofbindend eiwit is dat in grote hoeveelheden voorkomt in de spieren en zorgt voor het herstel van spieren.
Spierpijn moet na enige tijd vanzelf weer overgaan. Gebeurd dit niet en blijft het paard veel last van spierpijn houden die niet in verhouding staat tov de fysieke inspanningen die het paard doet dan neemt men best contact op met de dierenarts.
Belangrijk is om altijd te zorgen voor een goede warming up en cooling down waarbij de spieren naderhand nog warm worden gehouden en het herstel sneller en minder pijnlijk verloopt.
Blokkades en mobiliteitsproblemen >< beperkte beweging.
Zien we vaak terug in de hals, rug en si-gewricht.
– De meeste spanning zit bij de onderhals en de atlas. Hier vind je de meeste blokkades terug.
Wanneer het paard te veel zijn halsspieren verkeerd aanspant dan zal het op de verkeerde plaatsen bespierd geraken en de halswervel gewrichten beperken in laterale buiging ( links en rechts) en afbuigen van de hals ( bovenlijn aanspannen).
– Om de bovenlijn goed te kunnen opbollen en voldoende lengtebuiging te kunnen laten aannemen is het van belang dat de wervelkolom zijn flexibiliteit in elk facetgewrichtje optimaal is.
Elk facetgewricht verbind de ene wervel met de andere wervel. Wanneer de wervelkolom geen facetgewrichtjes zou hebben dan zou de wervelkolom star en stug zijn en niet kunnen bewegen. De paarden zouden dan houterig en stijf lopen.
Wanneer de facetgewrichten voor langere tijd beperkt worden door bijv. een zadel dat niet past of de techniek van de ruiter die niet handig genoeg is om het paard te rijden met een goede aangespannen rug, dan kunnen de Facetgewrichten beschadigen en ontstoken geraken. En zeer pijnlijk worden.
– Blokkades of asymmetrie van de beweging van het si-gewricht. Kan voortvloeien uit rugproblemen, pijnlijk spronggewricht, artrose in de benen, peesblessures,overmatige links of rechtshandigheid die niet word gecorrigeerd, compensatie in het lichaam als gevolg van…
Verstoord musculair functioneren.
Spieren worden aangestuurd door het zenuwstelsel. En het zenuwstelsel is als een telefoonlijn die vertrekt vanuit de hersenen. Prikkels voelt in en rondom het lichaam en hier meteen met een reactie op reageert. Wanneer spieren in een slechte conditie zijn waar ik het in de vorige puntjes al over heb gehad dan is het voor het zenuwstelsel moeilijker om de spier perfect aan te sturen zonder ruis op de telefoonlijn. Wat we dan zien is dat het paard in milde of zware vorm coördinatie problemen heeft. En een afwijkend bewegingspatroon vertoond.
– Dit kan veroorzaakt worden acuut door een trauma van buitenaf.
– Of aangeboren
– Of ouderdom vaak noemen we dit ouderdomsproblemen.
– Maar beschadiging door slecht passend harnachement is ook een mogelijkheid.
– Of de inwerking van de ruiter die jarenlang met teveel druk is uitgeoefend. Waarbij de structuren in het lichaam verkeerd belast werden en teveel druk funest werd voor de optimale werking.
Samenvatting;
Een paard is een groot dier met een grote complexiteit in het ganse skelet, spieren, gewrichten en aansturingen.
Alles hangt heel nauw samen met elkaar en heeft ongetwijfeld invloed op mekaar. Waar we heel goed zorg voor moeten dragen. Als we willen dat ons paard gezond blijft functioneren bij het dragen van een ruiter.
Tijdig je paard ondersteunen bij herstelprocessen en de spieren in conditie houden kun je in feite net zo goed als een basisconditie omschrijven die heel erg belangrijk en noodzakelijk is.