Een woordje uitleg over cranio sacraal therapie. Mogelijk heb je er ooit al van gehoord of heb je hier ooit al de resultaten van mogen beleven. Maar mocht je nog niet weten wat het nu precies is ga ik je wat tekst en uitleg geven. Voorop gesteld het is geen hocus pocus en je ziet werkelijk het resultaat tijdens en na een behandeling.
Wat is cranio sacraal Therapie?
Cranio sacraal therapie is een onderdeel dat afgeleid is vanuit de osteopathie. Door middel van zachte aanrakingen op het paardenlichaam willen we het herstellend vermogen van het lichaam gaan stimuleren. En op deze manier weer meer ruimte en beweging creëren tussen de botverbindingen. De ruimte tussen de botten vermindert wanneer paarden lange tijd stress ervaren en in een slechte houding lopen en te weinig beweging krijgen. Het herstellend vermogen bied dus optimale ontspanning aan de onderliggende weefsels structuren en botten en segmenten waardoor alle systemen in het lichaam weer optimaal kunnen gaan bewegen en functioneren. Met als resultaat dat het paard spanning kan laten afvloeien, pijn verminderd , meer in balans komt te staan en de algehele balans in het lichaam zichtbaar verbeterd.
Wat gebeurd er nu precies?
Cranio betekend schedel en sacraal betekent heiligbeen. Naast het ademritme en de hartslag is het cranio sacraal ritme de 3 de primaire levensfunctie in het lichaam. We kunnen het ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsels dat zijn oorsprong vind in de schedel en door beweegt tot aan het heiligbeen. De botjes van de schedel en de wervels bewegen lichtjes uit elkaar en krimpen daarna weer terug. Deze beweging en het krimpen willen we gaan optimaliseren. Dit is het zelf herstellend vermogen stimuleren. Door trauma’s fysiek en emotioneel ( stress situaties ) kunnen er blokkades ontstaan.
Aan het hoofd zien we dat er veel spanning kan gaan zitten rond het kaakgewricht en de onderkaak. Aangezien dat het kaakgewricht niet op zich zelf staand werkt maar van invloed is op de balans in het ganse lichaam, merken we het effect van spanning over het ganse lichaam. Maar evenzeer het effect van cranio sacraal therapie als zijnde ontspanning over het ganse lichaam! Een paard dat scheef is compenseert ergens in zijn lijf pijn en/of ongemak waardoor het paard een andere “tijdelijk beter “ houding aanneemt om het ongemak te ontlasten. Hierdoor is iets heel simpel zoals 4 kant stilstaan niet meteen gemakkelijk voor een paard. Dit heeft ook te maken met de links en rechtshandigheid van het paard namelijk zijn voorkeurshouding. Maar willen we het paard gaan berijden dan moeten we er in onze trainingen voor zorgen dat het paard zijn balans goed verdeelt over 4 benen. Om overbelastingen en blessures te voorkomen. En dit gaat uiteraard beter wanneer het paard buiten de training om ook al fijn zijn balans kan verdelen.
Het resultaat dat het voor je paard oplevert!
Wanneer er optimale ruimte is tussen de weefsels structuren en de botten dan komt het paard al automatisch in balans. Van hieruit kunnen we de spieren gaan trainen om sterker en soepeler te worden en ons nog gemakkelijker kan gaan dragen. Tevens draagt het bij aan een gezond en fit lichaam dat sterk is en tegen een stootje kan. Want een paard is maar zo sterk of gezond als zijn zwakste schakel in zijn lichaam. Meer balans in het lichaam zorgt ervoor dat het paard met meer ontspanning en ruimer gaat bewegen. En de soepelheid in het lichaam bevordert. Waardoor het rijden veel lichter en gemakkelijker zal aanvoelen. Een feestje als je afstapt 😉
Hoe kun je spanning in het lichaam voorkomen?
Zorg ervoor dat je paard voldoende tijd door kan brengen waarin hij de ruimte en de tijd heeft om vrij te bewegen en te grazen. Het optimaal bewegen van de kauwbeweging tijdens het grazen zorgt bij beide kaakhelften dat deze een goede kauwbeweging kunnen maken waardoor spanning rond het kaakgewricht kan afvloeien. En zorgt er tevens ook voor dat voedsel goed gekauwd word en opgenomen/ verteerd in het lichaam. Vraag aan de tandarts dat hij tijdens de behandeling de klem die de kaken ver en wijdt open houd af en toe eens wil ontspannen zodat de spieren rondom heen het kauwgewricht kunnen ontspannen. Neusriemen en sperriemen niet te vast aansnoeren. Dit geeft blokkades op de botten en verstoord de balans. En de houding van het paard niet afdwingen onder sterke weerstand. Een ophouding maken waarbij je paard nageeft en je hand volgt is wat anders dan je paard in een houtgreep houden.
Het voordeel wat ik zelf ervaar bij Cranio sacraal therapie.
Is dat het een onderdeel is van een holistische benadering om het paard te behandelen. Je gaat kijken naar het totaal plaatje. En daarbuiten is het een zeer fijne en goede ondersteuning in het management rondom je paard. Het vraagt wel om de omstandigheden waarin het paard gehouden wordt hier en daar aan te passen om zoveel mogelijk resultaat te behouden. Een behandeling alleen is geen Quick fix als daarna het paard onder dezelfde omstandigheden weer verder gaat. Voedsel, beweging, huisvesting, passend harnachement, hoefverzorging, het gebit en op tijd de ontspanning optimaliseren bij het paard zijn dan zeker ook een belangrijk deel van het algehele management bij je paard om hem hierbij goed te ondersteunen. Maar hier ga je al een heel eind mee komen om goed voor je paard te zorgen waarbij jullie samen veel plezier zonder weerstand in je training gaat tegenkomen. En samen jullie mooiste momenten kunnen beleven.
Alles is beweging, ritme en energie,…


