Motivatie ontbreek op een druiligere herfstdag

O zo vreselijk druk dat ik het heb. Maar oeps het is niet meer hip om met deze openingszin met de deur in huis te vallen toch.
Maar het is echt zo. Ik biecht het hier op ik heb deze week amper tijd gevonden voor Paddy en zelfs voor deze nieuwsbrief. Ik dacht ik moet wat van me laten horen en waar wil ik het over hebben? Wat doet er nu echt toe waar ik je mee kan helpen en waar ik zelf ook wat aan heb? En om nog even terug te komen op afgelopen week. Echt waar ik voel mij ontzettend schuldig. Maar het is niet anders geweest de afgelopen week.
Dit komt omdat ik uit mijn ritme was getrokken. Heel de week heb ik met dagdienst gewerkt. En dan kan ik het niet meer opbrengen om na 18 u nog te gaan rijden. En bovendien het licht werkt ook alsmaar minder mee.

Herkenbaar?

In de ochtend elke dag een uur vroeger opgestaan om mijn prioriteit nr 1 in veiligheid te stellen namelijk studeren. Ja ja van kwart over 6 tot kwart over 7. En om half 8 op de fiets naar het werk. Tip van flip op latere leeftijd studeren lukt mij het beste in de vroege ochtend uurtjes. Met een lekkere koffie met slagroom. 😀

Nochtans ik weet perfect hoe ik de rode draad kan blijven vasthouden om met Paddy samen te blijven trainen. Alleen het hapert wat in de afstemming momenteel.

De daadkracht om echt verandering te brengen in uitstel of afstel gedrag is een DOEL STELLEN. Een doel helpt je dat er iets is om naar te groeien.

Wacht moment ik pak even mijn doelen van Januari erbij. Eens kijken wat er nog van over schiet.


Mmm valt me niet tegen. 
👌Basis dressuur over de rug en actief naar voren.
👌Nageefelijk op 2 teugels
👌Connectie en verbinding maken met de achterbenen
👌Zijgangen
👌Wijken

👌Eigen sausje over je rijerij gieten. Beste keuze ooit.

En nog maar 3 doelen zijn niet gehaald. Dus meteen weer helder welke mijn 3 doelen dit jaar nog gaan worden.
–    Meer horizontaal gaan rijden
–    Schakelen in overgangen en tussen gangen
–    Figuren aan mekaar rijden


Maar ok om daar te geraken heb je ook nog een PLAN nodig!
En een goed plan houd rekening met hoeveel tijd je kunt besteden wanneer je wel en niet kunt en hoeveel trainingen een bepaalde conditie nodig heeft. 


Ok Tijdsbesteding heb ik ook helder. Studeren blijft mijn prio maar ik wil nu toch wel mijn best gaan doen om dag om dag te rijden. Straks gaat Paddy weer op de paddock wat uiteraard een heel stuk saaier is en dan ben ik het echt verplicht om hem meer uitdaging te bieden.

Het enige dat je dan nog hoeft te doen is variatie toe te voegen zodat het niet saai word en je alles kunt trainen. Lenigheid, conditie , kracht, en uithoudingsvermogen.
Lenigheid verbeteren doe ik door een training van figuren te gaan rijden. Kracht trainen kunnen we gaan meenemen in schakelen in overgangen en tussen gangen. En meer horizontaal rijden is stapje voor stapje hier bewuster van worden en conditie in krijgen. Want Paddy rijd het fijnst voorwaarts neerwaarts maar het mag meer gaan afwisselen richting stukjes voorwaarts horizontaal.

Het resultaat is dat je paard beter gaat bewegen, sterker word en soepeler. Win Win situatie toch!


Paddy krijgt beweging en zijn conditie word nog beter.
Het volgende dat ik moet doen is GET TO WORK ik zal het toch echt moeten doen. Ongeacht of het koud is, donker is, ik moe ben en geen zin heb. Maar dat laatste verdwijnt sowieso. Als je een week of 5 verder bent. En je geraakt in het ritme dan begin je het verschil duidelijk te voelen en word het gemakkelijker en dan wil je het niet meer los laten. Dan garandeer ik je nu al.


Dat is waar je AAN DE GANG MOET BLIJVEN. Want dat brengt je uiteindelijk bij je doel. Zal het gemakkelijk gaan ? Nee dat kan ik je al zeggen.
Maar je maakt elke keer een kleine stap voorwaarts.
En succes of conditie komt niet vanzelf op je pad je moet ervoor gaan om het te kunnen halen. En als je dan terug kijkt waarvan je komt wees dan maar apentrots.

Ik zou zeggen doe er je voordeel mee. Vanaf zondag ga ik alvast weer mijn commitment afgeven en weer een begin maken. Zodat ik op het einde van het jaar mijn 3 overige doelen op zijn minst heb aangestipt. En klaar ben om mijn nieuwe doelen voor 2024 op de agenda te zetten. 

Doe jij ook mee?

Laat het mij weten hoe meer zielen hoe meer vreugde.



Het belang van weerstand en immuunsysteem de komende maanden.

Weerstand, iedereen spreekt erover maar wat is het nu precies en hoe belangrijk is het voor ons paard? Immuunsysteem nog zo een woord. Wat is het verschil tussen het immuunsysteem en de weerstand?

We kunnen het de laatste dagen al zeer goed merken. Het is officieel weer herfst geworden. Gelukkig hadden we vandaag nog een mooie indian summerday 😊
Maar de herfst brengt de nodige ongemakken met zich mee. Guur weer, veel regen en wind. Logisch want de blaadjes moeten van de bomen vallen denk ik dan altijd maar. In ieder geval voor sommige onder ons en ook voor de paarden kan het een serieuze aanslag op onze weerstand zijn.


Weerstand zorgt ervoor dat het lichaam in staat is om negatieve of schadelijke invloeden en veranderingen van buitenaf te managen. Zodat jij of het paard minder snel ziek worden. 
Het immuunsysteem is het afweersysteem van het lichaam dat je lichaam beschermt tegen interne en externe ziekteverwekkers. Het bestaat uit antistoffen en witte bloedcellen. Samen bestrijden ze continue bacteriën en virussen die het lichaam proberen binnen te dringen.  Dus een goede weerstand en een sterk immuunsysteem zijn super belangrijk voor je paard. En zeker met de komst van de herfst.

Eerder had ik het al over het zelf herstellend vermogen van het paard. Wel een goeie weerstand is hier ook een onderdeel van. Stel dat het paard morgen een zeer gure regendag moet doorstaan dan is het van belang dat zijn interne systemen niet verstoord zijn. Zodat alles optimaal met elkaar kan communiceren en onderling goed aangestuurd word. Een verstoring in een systeem ja ik schrijf “een” omdat het lichaam vele systemen naast elkaar heeft en ze allen met elkaar in verbinding staan, ik herhaal 1  verstoring heeft invloed op alle systemen. Heeft je paard symptomen in verschillende systemen dan word het nog wat lastiger voor de weerstand om met invloeden van buitenaf om te gaan. Door een verstoring kunnen er ernstige symptomen en klachten ontstaan waardoor je paard uiteindelijk ziek word. Het immuunsysteem moet dan met regulatie van afweerstoffen proberen om de ziekteverwekkers het lichaam uit te werken. De natuur hersteld zichzelf en het paard zit dan in een genezingsproces.

Dus hoe hoger de weerstand van je paard is, hoe beter je paard bestand is tegen ziektes. En een verlaagde weerstand maakt je paard dus kwetsbaarder voor ziektes en infecties.

Mogelijk heb je het niet altijd in de gaten.
Maar welke invloeden knagen stilletjes aan de weerstand van je paard?
Stress, onrust op stal of in de kudde, verkeerde voeding, wisselende weersomstandigheden, stoffig ruwvoer een hele belangrijke, te weinig ruwvoer, een slechte bodem om op te vertoeven, vaccinaties, ontwormingen, scheren, zware trainingen, te weinig hersteltijd. Allemaal op zich staande factoren die van invloed kunnen zijn. 

Elke invloed brengt afvalstoffen met zich mee die het lichaam naar buiten moet afvoeren. Je kan je dus voorstellen als je paard last heeft van veel van deze invloeden dat het immuunsysteem en de lymfe overuren moeten draaien om al deze stoffen weer uit het lichaam te krijgen. 

Hoe kunnen we er dus voor zorgen dat de weerstand optimaal is voor de komende tijd en eigenlijk het ganse jaar door?


Een goed management is key en goed naar je paard blijven kijken en bijsturen is ook key.
Pik stress signalen op, ook al zijn ze mild en verminder de stress. Zorg ervoor dat het paard zeker in de winter voldoende stofvrij ruwvoer tot zijn beschikking heeft zodat zijn kacheltje aan blijft. Zorg dat je voeding goed is afgestemd laat je paard niet té dik worden want te rijk voer moet ook weer afgevoerd worden. Maar het is wel belangrijk dat je paard voldoende mineralen en vitaminen binnen krijgt zodat het lichaam niet aan het werk moet met tekorten. 

Kijk naar de vacht van je paard glanst deze mooi. Dit is een directe weerspiegeling van het interne milieu van je paard binnenin. 
Zorg dagelijks voor voldoende beweging en voor afwisseling. Straks gaan vele paarden weer op de paddocks in plaats van de dagen te slijten op het malse gras. En hierdoor zullen ze minder gaan bewegen dan tijdens de zomermaanden. Ook zal het weer letterlijk deprimerend worden dus houd hier rekening mee. Dat er dagen zullen komen waarop je paard stijver voelt, al eens wat minder goed in zijn vel zit. Of misschien juist van de energie bruist en moeilijke hanteerbaar is waardoor opgekropte energie blijft zitten (stress). 

Een gezond paard dat goed in zijn vel zit hier is hier tegen bestand. Maar een paard dat al last heeft van hier en daar pijnlijke spieren en compenseert in zijn lijf zal nog minder gaan bewegen waardoor systemen minder optimaal kunnen werken. Je ziet alles is dus met elkaar verbonden en werkt met elkaar samen. 


Sowieso elke dag 15 min stappen met je paard buiten de vrije uren dat je paard buiten komt helpt mee bijdrage aan de gezondheid van je paard. Ook ik zal hier tijd voor moeten vrijmaken.
Van de zomer stond Paddy heerlijk vaak buiten te foerageren. Ik weet hij zal nog steeds veel buiten staan maar het gaat saaier worden, vroeger donker, dus het mentale stukje tussen paard en eigenaar word van de winter nog belangrijker en uiteraard beweging blijven geven ook als het binnen voor de tv lekkerder is dan buiten in de koude.

Mocht je nog vragen hebben dan mag je mij die altijd stellen. 
Dan denk ik graag met je mee. En wil je graag je paard nog lekker optimaal laten ontspannen waardoor je paard soepel de herfst in gaat en een boost heeft gekregen voor het zelf herstellend vermogen dan kun je mij altijd mailen of appen. 

Ik wens jullie als het aan mij ligt toch nog enkele indian summer days 😊
En dan spreek ik jullie over 2 weken weer. 

Ken jij het verschil tussen een sportmasseur en een osteopaat?

Vandaag neem ik je weer mee in een stukje leermoment van de afgelopen tijd waarvan ik zelf omver geblazen werd. Ik weet nog toen ik destijds mijn vorige bedrijf als sportmasseur voor paarden had. (Spieren in conditie), ik schreef toen zo goed als elke dag op social media korte blogs. Mogelijk ken je mij nog van toen. Ik weet nog dat ik in 1 van die blogs toen schreef over het verschil tussen een sportmasseur en een osteopaat. Met de kennis die ik tot nu toe vergaard heb wil ik daar nog eens graag op terug komen.

Ik krijg heel vaak de vraag wat is nu precies het verschil tussen een sportmasseur en een osteopaat?

Ik schreef toen dat een sportmasseur gaat voelen hoe de conditie van de spieren is en deze weer in optimale conditie brengt. Het resultaat is dat paarden hier meteen een stuk soepeler van worden. Omdat de spieren weer beter doorbloed zijn en afvalstoffen worden weer verder afgevoerd worden en het lichaam hierdoor een beter conditie krijgt. ->Gevolg soepeler gaat bewegen.

Over een osteopaat schreef ik het volgende; Een osteopaat gaat voelen in de gewrichten waar ze beperkt zijn en hierbij manipulaties gebruiken om beperkte gebieden weer meer bewegelijkheid te geven. Met als resultaat dat paarden hierdoor ook beter gaan bewegen.

2 verschillende methodes beide zelfde resultaat. Dit was hoe ik er toen over dacht!

Echter Osteopathie is zoveel meer dan ik vooraf had kunnen bedenken.
Ik had voorheen toen ik mij nog niet verdiept had in osteopathie geen idee dat de bedoeling in feite is het zelf herstellend vermogen activeren.
Dat blokkades heel vaak verstoringen in de systemen zijn van het lichaam en hierdoor de aansturing van organen in de war sturen met als gevolg blokkades in gewrichten veroorzaken.
Of draai het om, blokkades in gewrichten zorgen voor een verminderde aansturing van de organen. Dit is ook een mogelijkheid.

De oorzaken hiervoor liggen heel vaak in je management. Soms is het voor je paard echt noodzakelijk om te gaan micro managen om alle systemen in het lichaam weer in balans te brengen. Zodat je paard veranderingen van buitenaf kan verwerken en zelf kan oplossen! Is op termijn ook veel goedkoper.

Osteopathie is dus meer dan enkel je paard kraken en losmaken zodat je paard klaar is voor de volgende wedstrijd. Osteopathie kijkt naar het volledige geheel. Zo zal dus ook geen enkel behandelplan hetzelfde zijn voor een paard.

Iets anders wat ik ook heel vaak hoor in de wandelgangen tussen ruiters.

“Iemand zegt volgende week komt de osteopaat zijn er nog mensen die willen aansluiten? Oja antwoorden de stalgenootjes zet mij ook maar op de lijst.”

Nog iets anders wat ik vaak hoor in de wandelgangen is het volgende,
Welke osteopaat heb jij? Ik heb osteopaat x want die is heel erg goed, die zet alles lekker los want mijn paard heeft elke keer daar en daar een blokkade. De andere stalgenoot denkt bij zichzelf hmmm interessant, ondertussen vraagt ze zich af zou mijn paard misschien ook blokkades hebben, want wie ben ik om daar over te oordelen?

En ze besluit om ook maar eens een random een afspraak in te plannen. Want het protocol dat leeft bij de meeste ruiters is 2x keer per jaar komt de osteopaat. En dan kunnen we er wel weer tegen. En we willen graag de beste osteopaat die er beschikbaar is.

Herkenbaar voor jou tot hier?

Is dit echt zo? Hup de wervelkolom nachecken krak krak en weer verder? Dit is wel wat er vaak gebeurd maar dit is in feite niet hoe het moet horen! Maar als nog nooit iemand je vertelt heeft over het herstellend vermogen van een lichaam dan kun je dit ook niet weten. En dan maak jij goed bedoeld 2x per jaar een afspraak met de osteopaat. Niet wetende of het 2 maanden te vroeg of 2 maanden te laat is. Sorry als ik nu een gevoelige snaar heb geraakt. Maar wie mij in het echt kent weet dat ik altijd eerlijk ben naar het paard toe en naar de eigenaar toe. Vind ik een behandeling niet nodig dan zeg ik het echt.

Ik heb een tijdje nodig gehad om zelf te ervaren waar ik voor ga sta, wat mijn waardes zijn, en welke boodschap ik wil gaan uitdragen in de toekomst. Ik denk dat er in de paarden wereld nog te weinig gesproken word over het zelf herstellend vermogen bij een paard. En mijn missie gaat worden om dit onder de aandacht te brengen.

Om samen met eigenaren vage klachten aan te pakken zowel beperkt in beweging o.a. verstoringen in de stofwisseling door opslag van afvalstoffen en toxines. Resultaat hiervan is dat je een gezond en fit paard krijgt dat echt tegen een stootje kan als er iets veranderd van buitenaf.

En bovendien gaan wij dit samen doen jij en ik! Ik met mijn handen, ontspanning optimaliseren en jij als eigenaar je management fine tunen.

Op verschillende vlakken, training, voeding, beweging en zelf herstellend vermogen ondersteunen.
Jou bijdrage aan het behandelplan zorgt voor succes en een gezond fit paard.

Steeds beter word ik mij bewust van een gevoel dat er altijd al wel geweest is maar waar ik soms nooit echt de vinger op kon leggen. Ik had vroeger altijd het gevoel eens een paard richting de 13-15j ging als je dan in een zware blessure terecht kwam dan ging het vanaf dan alleen maar bergaf. Ik heb het vaak genoeg gezien om het te gaan geloven. Echter nee dit hoeft echt niet, dat weet ik nu.

Maar dit begint al heel vroeg met ondersteunen om afvalstoffen vlot uit het systeem van het paard te krijgen. Krijgen de afvalstoffen de kans om op te stapelen dan zal het paard klachten gaan krijgen. En dat is voor elk paard belangrijk en word te weinig ondersteund. Ik zie hierdoor heel veel vage klachten soms mild soms acuter en de vitaliteit en de energie van je paard takelt beetje bij beetje af. “Had ik maar” denk je dan. Had iemand het mij maar vertelt.

Wel ik vertel het je nu. En ik hoop dat je dit waardeert ik heb alleen maar het beste voor met de paarden zodat ze gelukkig en gezond kunnen zijn in onze wereld waarvoor wij ze gebruiken. En ik wil al mijn kennis met je delen.

Werkt trekkracht voor je of tegen je!

Wat betekend het voor een paardenlichaam als je met veel trekkracht je paard nageeflijk probeert te rijden? Paardrijden is en blijft moeilijk voor iedereen, of je nu al verder in de basis bent of weer opnieuw een jonkie gaat rijden vaak lopen we vast op het gevoel, hoeveel druk is nog ok?

Ik denk dat dit mijn grootste worsteling ooit wel is geweest met mijn 3 paarden! Maar ik heb de code eindelijk gekraakt.
Van nature ben ik iemand die graag een licht verend contact voelt en wanneer ik rijd met een sterker contact wat heus wel eens gebeurd dan merk ik dat ik heel stug word in mijn lijf. Omdat ik het heel lastig vind om een zachte verbinding te onderhouden met iets waar je een stille hand voor nodig hebt en uiteraard ook veel gevoel moet behouden want je mag letterlijk niks weggeven. Wel dan ben je mij kwijt. En mijn paard denkt er precies zo over.

Ik denk dat veel ruiters hierin meer hun gevoel zouden mogen gaan volgen i.p.v. altijd maar het riedeltje van in de les net zoals in de les achterna te rijden. En ik snap het, want je wil je best doen.
En in begin gaat het moeilijk. Maar als jij echt gaat voelen wat heeft je paard nu nodig en je stopt met rijden vanuit trekkracht dan gaat je paard ook in balans komen. Tenminste dat is mijn ervaring en daarbij zeg ik je volg je gevoel en luister naar je paard en de balans komt vanzelf. Maar we gaan eens terug naar de vraag wat gebeurd er in het paardenlichaam als je rijd onder veel druk?

Er zijn verschillende belangrijke dingen die gebeuren waarbij we maar al te vaak niet genoeg stilstaan.
In de eerste plaats het paard voelt in zijn mond alles en ervaart het als niet prettig en pijnlijk en zal altijd proberen om hier onderuit te geraken. De mond is zeer gevoelig en bovendien ligt het bit rechtstreeks op de tong waar de spier hyoid ligt en verbindt met het kaakgewricht met de keelingang en met de tong dus. Het helpt bij het ademen het slikken en zorgt mede voor balans in het lichaam.
Als jij dus letterlijk afdwingt van je paard, hals laag en rond. No way dat er ontspanning ontstaat en je paard de balans vind in zijn lichaam. Je paard zal zijn kaken aanspannen om tegen de druk in te gaan. het bit vast pakken, sterk worden aan 1 kant. Alles gebeurd en wij krijgen er geen controle over en ervaren het ook als onprettig en moeilijk.

Daarnaast is een direct gevolg dat je paard zijn beweging beperkt word. Het paard zal zijn passen niet afmaken. Zijn rug wegdrukken, opnieuw krijg je geen ontspanning doorheen de bovenlijn. Want een paard dat loopt met een gespannen rug beweegt nu eenmaal met korte stugge passen en kan zelfs traag en flegmatiek aanvoelen. Je gaat ook de verkeerde spiergroepen trainen. Om een paard te trainen zodat het een sterke bovenlijn krijgt ga je de buikspieren activeren. Dit kan alleen maar vanuit ontspanning. Want wanneer je met kracht je paard dwingt om nageeflijk te rijden dan geeft je paard via het tongbeen spanning aan het kaakgewricht, hier vandaan brengt het paard zijn hals omhoog, i.p.v. omlaag, wat er meteen voor zorgt dat de bovenlijn van de rug hol trekt en zijn buikspieren hier onmogelijk kan door aanspannen. Hij zal wel zijn buikspieren strak maken om de nodige drijvende hulpen op te vangen die veelvuldig worden gegeven in de hoop dat het paard over de rug nageeflijk wordt. Wat het paard ook als onprettig ervaart en volledig negeert. Maar het heeft het omgekeerde effect en dus de verkeerde spiergroepen worden getraind.

Omdat je paard niet geleerd heeft om vertrouwen in je hand te krijgen gaat hij voor en achter compenseren. Als je maar lang genoeg trekkracht gebruikt of veel druk dan gaat je paard op een geven moment echt wel zijn hals afbuigen. Maar bij het minste geringste ben je het zo ook weer kwijt want je paard loopt niet op eigen benen dus wanneer je hem voor ruimte geeft gaat die hals weer direct omhoog. Maar stel je hebt je paard aan de voorkant enigszins rond gereden. En je gaat nu focussen op de achterhand meer onder de massa te rijden. Je gaat merken dat je paard compenseert. Als hij niet geleerd heeft om in ontspanning voorwaarts neerwaarts te rijden en je vraagt aan de achterbenen maak een grotere pas onder je lichaam door dan brengt het paard ongetwijfeld zijn hals weer omhoog. Want hij kan niet anders. Zie het als een wipwap als de ene kant hoog is is de andere kant laag en visa versa. De kunst is om achter de verbinding te maken die het paard aan de voorkant kan verwerken als je achter de activiteit erin rijdt en aan de voorkant het kader gaat scheppen waarbij de achterbenen toch de ruimte onder de massa kan pakken. En de benen niet afgeremd worden in hun beweging en activiteit.

Het voordeel van een paard dat op zachte hulpen in balans gereden wordt.
Is dat je veel ontspanning ervaart, perfect op zijn eigen benen loopt en je veel betere controle over de schouders krijgt waardoor je het paard veel sneller gaat rechtrichten met de minste moeite.
Het paard traint de juiste spieren en is minder gevoelig voor blessures. Er worden geen onnodige afvalstoffen in spieren gevormd die het lichaam in zijn natuurlijk herstel proces ook weer dient af te voeren. En bovendien in begin duurt het misschien ietsje langer voordat je losrijden echt vorm begint te krijgen in houding en balans. Maar al snel zul je merken dat je paard veel beter gaat meewerken waardoor je gemakkelijker en sneller je paard los hebt gereden.

En voor je mindset doet het ook wonderen. Waardoor je met een veel fijner en tevreden gevoel na je rit weer afstapt. Onlangs heb ik een mooi werkboek gemaakt met meer dan 70 oefeningen die je helpen om je basis te bevestigen of juist om te gaan kijken waar sta jij in je basis samen met je paard. Alle hulpen zijn bijna afzonderlijk in een oefening gegoten waardoor je echt kunt gaan ontdekken dit gaat goed en hier heb ik nog huiswerk te verrichten. Je kunt je hier inschrijven om het boek meteen in je mailbox te ontvangen.

Cranio sacraal therapie

 

Een woordje uitleg over cranio sacraal therapie. Mogelijk heb je er ooit al van gehoord of heb je hier ooit al de resultaten van mogen beleven. Maar mocht je nog niet weten wat het nu precies is ga ik je wat tekst en uitleg geven. Voorop gesteld het is geen hocus pocus en je ziet werkelijk het resultaat tijdens en na een behandeling.

Wat is cranio sacraal Therapie?

Cranio sacraal therapie is een onderdeel dat afgeleid is vanuit de osteopathie. Door middel van zachte aanrakingen op het paardenlichaam willen we het herstellend vermogen van het lichaam gaan stimuleren. En op deze manier weer meer ruimte en beweging creëren tussen de botverbindingen. De ruimte tussen de botten vermindert wanneer paarden lange tijd stress ervaren en in een slechte houding lopen en te weinig beweging krijgen.   Het herstellend vermogen bied dus optimale ontspanning aan de onderliggende weefsels structuren en botten en segmenten waardoor alle systemen in het lichaam weer optimaal kunnen gaan bewegen en functioneren. Met als resultaat dat het paard spanning kan laten afvloeien, pijn verminderd , meer in balans komt te staan en de algehele balans in het lichaam zichtbaar verbeterd.  

Wat gebeurd er nu precies?

Cranio betekend schedel en sacraal betekent heiligbeen. Naast het ademritme en de hartslag is het cranio sacraal ritme de 3 de primaire levensfunctie in het lichaam. We kunnen het ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsels dat zijn oorsprong vind in de schedel en door beweegt tot aan het heiligbeen. De botjes van de schedel en de wervels  bewegen lichtjes uit elkaar en krimpen daarna weer terug. Deze beweging en het krimpen willen we gaan optimaliseren. Dit is het zelf herstellend vermogen stimuleren. Door trauma’s fysiek en emotioneel ( stress situaties ) kunnen er blokkades ontstaan.  

Aan het hoofd zien we dat er veel spanning kan gaan zitten rond het kaakgewricht en de onderkaak. Aangezien dat het kaakgewricht niet op zich zelf staand werkt maar van invloed is op de balans in het ganse lichaam, merken we het effect van spanning over het ganse lichaam. Maar evenzeer het effect van cranio sacraal therapie als zijnde ontspanning over het ganse lichaam!   Een paard dat scheef is compenseert ergens in zijn lijf pijn en/of ongemak waardoor het paard een andere “tijdelijk beter “ houding aanneemt om het ongemak te ontlasten. Hierdoor is iets heel simpel zoals 4 kant stilstaan niet meteen gemakkelijk voor een paard. Dit heeft ook te maken met de links en rechtshandigheid van het paard namelijk zijn voorkeurshouding. Maar willen we het paard gaan berijden dan moeten we er in onze trainingen voor zorgen dat het paard zijn balans goed verdeelt over 4 benen. Om overbelastingen en blessures te voorkomen. En dit gaat uiteraard beter wanneer het paard buiten de training om ook al fijn zijn balans kan verdelen.  

Het resultaat dat het voor je paard oplevert!

Wanneer er optimale ruimte is tussen de weefsels structuren en de botten dan komt het paard al automatisch in balans. Van hieruit kunnen we de spieren gaan trainen om sterker en soepeler te worden en ons nog gemakkelijker kan gaan dragen. Tevens draagt het bij aan een gezond en fit lichaam dat sterk is en tegen een stootje kan. Want een paard is maar zo sterk of gezond als zijn zwakste schakel in zijn lichaam. Meer balans in het lichaam zorgt ervoor dat het paard met meer ontspanning en ruimer gaat bewegen. En de soepelheid in het lichaam bevordert. Waardoor het rijden veel lichter en gemakkelijker zal aanvoelen. Een feestje als je afstapt 😉      

Hoe kun je spanning in het lichaam voorkomen?

Zorg ervoor dat je paard voldoende tijd door kan brengen waarin hij de ruimte en de tijd heeft om vrij te bewegen en te grazen. Het optimaal bewegen van de kauwbeweging tijdens het grazen zorgt bij beide kaakhelften dat deze een goede kauwbeweging kunnen maken waardoor spanning rond het kaakgewricht kan afvloeien. En zorgt er tevens ook voor dat voedsel goed gekauwd word en opgenomen/ verteerd in het lichaam. Vraag aan de tandarts dat hij tijdens de behandeling de klem die de kaken ver en wijdt open houd af en toe eens wil ontspannen zodat de spieren rondom heen het kauwgewricht kunnen ontspannen. Neusriemen en  sperriemen niet te vast aansnoeren. Dit geeft blokkades op de botten en verstoord de balans. En de houding van het paard niet afdwingen onder sterke weerstand. Een ophouding maken waarbij je paard nageeft en je hand volgt is wat anders dan je paard in een houtgreep houden.    

Het voordeel wat ik zelf ervaar bij Cranio sacraal therapie.

Is dat het een onderdeel is van een holistische benadering om het paard te behandelen. Je gaat kijken naar het totaal plaatje. En daarbuiten is het een zeer fijne en goede ondersteuning in het management rondom je paard. Het vraagt wel om de omstandigheden waarin het paard gehouden wordt hier en daar aan te passen om zoveel mogelijk resultaat te behouden. Een behandeling alleen is geen Quick fix als daarna het paard onder dezelfde omstandigheden weer verder gaat. Voedsel, beweging, huisvesting, passend harnachement, hoefverzorging, het gebit en op tijd de ontspanning optimaliseren bij het paard zijn dan zeker ook een belangrijk deel van het algehele management bij je paard om hem hierbij goed te ondersteunen.   Maar hier ga je al een heel eind mee komen om goed voor je paard te zorgen waarbij jullie samen veel plezier zonder weerstand in je training gaat tegenkomen. En samen jullie mooiste momenten kunnen beleven.      

Alles is beweging, ritme en energie,…

Nieuw hoofdstuk aangebroken

Mijn missie is gewoon heel simpel ervoor zorgen dat paarden opnieuw beter en los door hun lijf gaan bewegen. En eigenaren het gevoel laten ervaren dat ze op een roze wolk zitten na hun training. Ik wil jullie echt de tijd gunnen waar jullie je mooiste paardrijmomenten kunnen beleven.

Ik neem jullie even mee terug in de tijd naar 2017. Ik studeerde af als sportmasseur voor paarden. En ik had het helemaal helder op mijn netvlies zitten. Zoveel mogelijk paarden en ruiters helpen om zorgeloos te genieten van hun hobby namelijk paardrijden en bovendien op een zo zorgeloos mogelijke manier. Ik mocht veel paarden behandelen en ze genoten er heel erg van. De paarden vonden het heerlijk en de amazones die vonden voornamelijk dat na een behandeling het rijden veel gemakkelijker ging.

En toen, kwam covid op ons pad. In België mochten we niet meer ons werk doen als het niet levens noodzakelijk was. Uiteindelijk besloot ik om mijn bedrijf spieren in conditie te stoppen. Ik werkte toen en nu nog steeds in de snoepfabriek Cloetta en dit namelijk inmiddels al 22j. Bovendien vond ik de beslissing nemen om te stoppen in de fabriek erg moeilijk. Het idee om volledig onafhankelijk te zijn en op eigen benen te staan kon ik toen nog niet visualiseren en dragen.
Met pijn in mijn hart besloot ik mijn passie op te geven. Zo voelde het echt voor mij. Al bleef ik wel op regelmatige basis paarden masseren van kennissen. Het helemaal loslaten kon ik toch niet zo goed.

Een hele tijd geleden kreeg ik weer nieuws uit de kosmos. Namelijk in mei 2026 gaat de fabriek dicht. En moeten de werknemers in Turnhout iets anders gaan doen. Bam! Ik viel van mijn stoel en was erg emotioneel. Oei en nu? Dacht ik bij mezelf. Een gans jaar heeft het mij bezig gehouden wat ga ik doen over 3j. Ik had er echt stress van zoals maagpijn, hoofdpijn, en rusteloos omdat ik zo op zoek was naar antwoorden.
1 ding stond vast! Ik wil iets gaan doen waar ik gelukkig van word en me echt goed bij voel. En toen kreeg ik een hulp uit onverwachte hoek namelijk van mijn vriend want die wist al lang wat ik weer zou gaan doen.

Ik had dus blijkbaar nog een go nodig om weer in de actie stand te mogen komen om in de toekomst weer met de paarden te mogen gaan werken.
Echt ik voelde de energie vanuit mijn tenen naar boven stromen ik kon wel dansen van blijdschap. En ik voelde echt yes, paarden masseren, helpen om meer comfort te vinden in hun beweging dat is wat ik te doen heb in dit leven. En dat gaan we ook weer met volle passie doen in de toekomst.


Bovendien heb ik besloten dat ik mijn skills verder wil uitbreiden in iets wat ik misschien al wel 15j hardop zeg. Maar altijd van dacht t’is niet voor mij. Hell yeah ik ga het toch doen. Als ik het niet probeer ga ik er nooit achter komen.

Ik ga de komende 3j mij volledig smijten in de studie van Osteopathie voor paarden. Ermee opstaan en ermee gaan slapen. Dat is waar ik blij van word en mij energie geeft. Mijn hersenen stretchten voor kennis die ik wil gaan vergaren.
En we zijn al begonnen 😊 heerlijk love this!

En bovendien ga ik iedereen de kans geven om hier zijn voordeel uit te halen. Ik zal namelijk elke maand praktijk opdrachten krijgen met specifieke paarden. Hoe wat waar en wanneer kunnen jullie volgen op de socials facebook en instagram. En de mogelijkheid zal er in bestaan om elke maand in te schrijven voor beperkte praktijk opdrachten aan een gereduceerd tarief waarbij je een volledige behandeling en naslagwerk krijgt.
Een volledige behandeling wil niet zeggen dat ik jouw paard meteen al osteopatisch ga behandelen. Ik ben sportmasseur en die vaardigheden mag en kan ik ten volle benutten. De nieuwe vaardigheden ontwikkelen en aanleren gaan altijd in overleg met jou als eigenaar en in het belang van het paard.

Denk jij hey dit is wat voor mij en mijn paard, dit kunnen wij wel gebruiken houd dan zeker de socials in de gaten. En mogelijk kom ik bij jullie langs. Nogmaals ik heb er super veel zin in. Ik zal super gefocust moeten blijven de komende 3j.
Jullie kennen het vast wel. Huishouden, werken , paardrijden, studeren, de hond uitlaten, boodschappen doen, en uiteraard hubby in ere houden. Genoeg te doen.
Maar draai het om. Van niks doen word je ook moe 😉

7 pijlers om je paard in topconditie te brengen.

7 pijlers om je paard in topconditie te brengen.

Eerst wil ik het even met je hebben over topconditie. Wat ik versta onder topconditie vanuit mijn ervaring. Ik streef er altijd naar om mijn paard in de best mogelijke conditie te brengen, zowel mentaal als fysiek. Een paard dat lekker in zijn vel zit, heeft niet alleen een mooi voorkomen maar beweegt ook fijn. Voor mij is dat even waardevol als het behalen van een hoog niveau tijdens het rijden. Als er prestatiedruk bij komt kijken, raak ik geblokkeerd en ervaar ik te veel stress, waardoor er eerder niets dan iets gebeurt. Dit is zonde voor zowel het paard als mijn hobby. Zo denk ik erover.

Bovendien kan iedereen ervoor zorgen dat je paard een “topconditie” kan krijgen. Dat heeft niets te maken met op het hoogste niveau te rijden.
Ik wil niet fanatiek rijden om van mijn paard een heuse bodybuilder te maken. Maar wel een pilates paard creëren dat goed in zijn vel zit, uithouding heeft, ruimte voor het herstelproces en intensiever werk aan kan en soepel en fijn beweegt.

En hoe doe je dat dan?

Je begint eerst met het visualiseren van je droom, je bucketlist, je doel waar je naartoe wilt werken. Als je geen drive hebt, zal het lastig zijn om consistent te blijven en de mentale en fysieke conditie van je paard op peil te houden. Je wilt ook volop genieten van de quality time samen met je paard, omdat je op zoek bent naar de connectie tussen jou en je paard.

Beweging voor je paard is super belangrijk. Een deel van de paarden brengt best veel tijd door op stal. Dit zorgt ervoor dat de mobiliteit van je paard door de tijd heen stilletjes aan vast roest. Beweging zorgt ervoor dat de verschillende systemen in het lichaam optimaal blijven werken.
Denk maar aan uithoudingsvermogen, soepelheid van de gewrichten, verwerken van de stofwisseling en afvalstoffen afvoeren, etc.…

Naast een correcte beweging is het ook belangrijk om vermoeidheid bij paarden op tijd te herkennen. Vermoeidheid die zich opstapelt kan zorgen voor coördinatie problematiek waardoor het paard zich kan verstappen en een blessure kan ontwikkelen. Een paard dat niet voldoende kan herstellen van een mentale vermoeidheid of een fysieke vermoeidheid krijgt een verminderde conditie i.p.v. een optimale conditie. Dus zorg altijd voor voldoende afwisseling.

Afwisseling een trainingsschema, hoe, wat, waar en wanneer?

Elke keer weer opnieuw starten vol goede moed toe werken naar een optimale conditie en dan gebeurd het weer. Je slaagt een dag over, 1 dag worden 2 dagen of misschien wel 3 dagen. Je mist ten eerste een stok achter deur om naar je doel toe te werken. En de rode draad doorheen het verhaal. En wanneer je routine mist werkt de supercompensatie ook niet in je voordeel. Net dat stukje dat je opbouwt waar je paard net sterker, leniger en beter gespierd geraakt verdwijnt als sneeuw voor de zon. Doe je teveel dagen niets dan heb je niets aan de supercompensatie.

En tot slot wil je oefeningen gaan inzetten die afgestemd zijn op jouw paard. Die je paard in balans brengen, zowel horizontaal als verticaal. Je paard buigzamer maken en rekening houden met de verschillende spiergroepen. Een ideale training is opgedeeld in verschillende stukken en geeft jou handvaten om controlepunten op de trainingsladder af te toetsen en je paard systematisch los te rijden. Zodat je een fijn ruim en soepel paard kan rijden dat de hulpen accepteert. O dit voelt zo fijn.

Wat betreft je management, zorg ervoor dat de spieren in conditie blijven door regelmatig een sportmassage aan te bieden waarbij ze weer optimaal kunnen ontspannen. Hiermee stimuleer je de doorbloeding en voer je achtergebleven afvalstoffen beter af. Op deze manier blijven de spieren soepel en veerkrachtig, en kunnen ze sterker en krachtiger worden.

Zo krijgt je paard een zeer fijne topconditie waarbij je zowel aandacht besteedt aan het mentale als fysieke aspect. Paardrijden is echter zoveel meer en ook nog eens super moeilijk. We kennen allemaal de hoogtepunten en de dieptepunten. Maar mijn doel, mijn grote wens, houdt me dagelijks gemotiveerd. Elk stapje dichterbij maakt me gelukkiger. Ondertussen geniet ik van het leerproces, het steeds beter fine-tunen en mijn paard dat een steeds fijnere optimale conditie krijgt. En als ik het kan, dan kun jij het ook.

Vergeet niet het succes dagboek te downloaden het is gratis en super waardevol als je nog een stok achter de deur zoekt.

3 tips om je paard los te rijden

Wat zit ik weer heerlijk in mijn energie. En dat na een fantastisch lang druk weekend. Zo stond er op zaterdag een futurity en keuring op de agenda van de IJslandse paarden. Het was zo gaaf. Ik was als groom mee en had de tijd om te doen wat ik graag doe. Namelijk naar het exterieur kijken en naar de bewegingen in de futurity proef.
De jury deelde met het publiek de sterke en minder sterke kwaliteiten van de paarden. Wat dus super interessant was. Gelukkig had ik een goed getraind oog en kwamen mijn inzichten aardig overeen. En ik weet inmiddels zeker dat er ooit nog een IJslands paard komt. 😉

Vandaag ben ik in de ochtend vroeg gaan rijden. En dit ging niet vanzelf, helaas. Maar eigen schuld dikke bult. Ik had de laatste 4 dagen niet gereden. En bovendien zat er letterlijk naast mijn rijbaan een kudde wilde everzwijnen. Paddy ging stokstijf stil staan en ik dacht: er moet iets zijn? En plots zag ik ze, 2 grote zwijnen samen met de kids. Maar die besloten om toch verderop in de bosjes verder te gaan wroeten. Happy me. Dat ik ze zag en dat ik ze zag gaan. 😊
Maar terug naar mijn gevoel van mijn training. Het ging niet vanzelf, maar ik heb toch goed gereden. En ik weet dit omdat ik de resultaten van mijn equestic clip kan uitlezen naderhand. Een zeer goede symmetrie, echter het ritme en de afdruk lagen ietsje lager.

Ik ga je mijn 3 beste tips geven die mij helpen tijdens het losrijden en er toch voor zorgen dat ik een workout met Paddy kan doen, waarbij we altijd weer een goed begin maken en ik toch een voldaan gevoel krijg. Want ik heb het al eerder gezegd: de paarden, ze maken je dag of ze kraken je dag.

Hier komt die.
Ik train altijd met de trainingsladder in mijn achterhoofd. Deze geeft mij houvast tijdens het rijden. Het vertelt mij de controlepunten en waar ik meteen naar verbetering mag gaan zoeken.

De eerste 3 onderdelen vormen de absolute basis. En hangen heel nauw samen met elkaar. En lopen ook door elkaar. Je begint altijd bij het begin en dat is …

Tip 1:

Ritme is beweging en gaat over de kwaliteit van de beweging, in stap, draf en galop. Je wilt een ritme dat stabiel en gelijkmatig is, altijd en op elke plaats, in welke gang dan ook.

Oefening: Je wilt dat je paard over de hele hoefslag hetzelfde tempo kan aanhouden en dat hij bijvoorbeeld niet trager wordt wanneer je net de hoek in of uitrijdt. Jij bepaalt het tempo. Als je een paard goed traint, dan worden zijn gangen beter. Als je er geen erg in hebt, kan het zelfs zijn dat je de gangen verpest en je tactfouten krijgt. Tactfouten hebben te maken met spanning, te sterke inwerking en te weinig drijvende hulpen.

Tip 2:

Soepelheid is de tweede trap. Heel gemakkelijk om te onthouden eigenlijk. Een paard dat ontspannen is, zit lekker soepel. Dit gaat over de elasticiteit van de spieren en de ontspanning. Je paard moet voldoende ontspannen zijn om zijn spieren langer te kunnen maken en ook weer vlotjes te kunnen aanspannen. Spieren die vastzitten kunnen geen kant op. Je wilt dat je paard gemakkelijk door de wending loopt en met de nodige buiging. Een paard dat gespannen is, hetzij door de omgeving of door de hulpen die onduidelijk en te groot zijn, heeft meer moeite met buiging en balans vinden.

Oefening: De cirkel vergroten en verkleinen helpt je om je paard soepel te maken. Denk de buitenschouder naar buiten en open je binnenteugel. Het paard zal gemakkelijker ontspannen. Op de volte kun je gaan spelen met de schouders. Schouders naar buiten – schouders naar binnen.

Tip 3:

Connection is het derde onderdeel en gaat over het aannemen van het bit en het aanvaarden van de kuithulpen. Je verbetert er de bovenlijn van je paard mee en je zorgt dat er vanuit je kuithulp energie in de achterhand wordt gegeven, door de wervelkolom en via de atlas ontvangen wordt in je hand. Je wilt dat je paard in elke gang en elke overgang het bit en de kuiten/zit-hulpen aanvaardt.
De kwaliteit van je overgangen hangt dan weer samen met de kwaliteit van je vorige gang nog voor de overgang. Het stukje ritme dat we alweer tegenkomen.

Oefening: Vergeet nooit dat elke overgang terug die je maakt op je handen de voorwaartse beweging stopt in de achterbenen. Overgangen terug rij je voornamelijk op je zit in combinatie met een halve ophouding. De halve ophouding zie je als een waarschuwing die doorgeeft aan het paard: er gaat iets komen.

Wanneer ik dus begin bij het begin en aan deze drie onderdelen werk, dan werk ik met een plan dat duidelijk en helder is voor ons beide. En zoals je kunt lezen super easy om te onthouden en uit te voeren en jouw paard gaat er beter van bewegen. 
Omdat ik deze routine altijd aanhoud, lukt het mij altijd wel om naar het goede gevoel te gaan zoeken en het vast te pakken. En Paddy begrijpt veel beter welke reacties hij moet geven op de hulpen. 


Heb jij het gratis succes dagboek al?

Wat als je iemand hebt die objectief met je mee kijkt en waarmee je alles kan delen.

We hebben allemaal ups en downs.

Ik ben net als iedereen, bij mij gaat het ook niet altijd over rozengeur en maneschijn. Ik weet dat als geen ander. Maar weet je, mijn allergrootste wens is oprecht dat ik iedereen wil laten genieten van zijn paard. En als ik daar een bijdrage aan kan leveren, dan doe ik dit met alle liefde en plezier. Daar ligt echt mijn prioriteit!

Toen ik 23 was, wist ik maar al te goed dat ik eindelijk mijn eigen paard wilde hebben. Hoe dat toen allemaal precies in zijn werk ging, dat moest ik in de loop der jaren gaan ondervinden. Heel vaak dacht ik: ‘Jeetje, toen ik nog zorgeloos op de manege wekelijks mijn lesjes reed, was ik vaak zorgelozer dan nu.

Wist ik toen veel?’ Dat een goed passend zadel soms een crime kan zijn, Of vertrouwen hebben in een goede hoefsmid die zijn werk echt goed kent, of dat de tandarts elk jaar moet komen en moet die dan elektrisch of handmatig? En laat staan dat er zoiets bestond als een osteopaat voor paarden of een sportmasseur. Op de manege bestonden er geen gevoelige ruggen, gevoelige magen of stofallergieën. Ik kon wekelijks gaan rijden zonder problemen of zorgen en daar kon ik zo van genieten. En trots dat ik was! Het was echt een verlengstuk van mezelf en ik werd er echt oprecht diep gelukkig van.

Dus dat het paard er op een gegeven moment zou komen, was geen verrassing. Mijn eerste paard: ik kon ermee lezen en schrijven. We hebben samen super veel leuke dingen gedaan en heel veel met z’n tweeën geleerd. Maar ik heb ook vaak echt gehuild. Gehuild omdat het echt niet zo moeiteloos ging als ik ooit had kunnen bedenken. En dat ik veel moest leren, vond ik nog niet zo erg. Maar dat ik zo mijn best deed en niet altijd van het proces kon genieten, dat vond ik eigenlijk super erg.

Ik heb zelfs wel eens overwogen om mijn paard te verkopen en er een andere voor terug te kopen, omdat ik toen dacht: ‘Misschien gaat het dan gemakkelijker gaan en word ik dan gelukkiger.’ Al wist ik diep van binnen dat dat niet de oplossing zou zijn en dat ik er diep ongelukkig van zou worden.

Toen ik mijn tweede paard erbij kocht, beloofde ik aan mezelf: ‘Nu ga je genieten van het proces, hoe moeilijk of gemakkelijk het ook wordt. Je gaat genieten van alle kleine stappen die je maakt. En je gaat je negatieve gevoel dat je soms ervaart, niet accepteren. Want de mogelijkheid om een eigen paard te kunnen houden, dat alleen al is niet vanzelfsprekend. Dus geniet er op z’n minst van.

Door de jaren heen is mijn leerproces alleen maar groter, beter, sneller en vollediger geworden. En hierdoor weet ik nu hoe ik een negatief gevoel kan ombuigen naar iets positiefs. En dat begint bij mijn paard. Wanneer mijn paard zich goed voelt, dan voel ik me automatisch ook goed.

Maar wanneer voelt mijn paard zich goed? Dat is dan de eerste vraag die bij mij opkomt.
Als ik terugdenk aan mijn proces waarin ik mijn paard de eerste 15 jaar had en nog veel vraagtekens had, was ik eigenlijk vaak gewoon ongerust. En dat is ook logisch. Hoe weet je of je paard last heeft van zijn lijf, als niemand je ooit verteld wat je kunt zien of voelen? Als je niet weet welke vragen je moet stellen? En nog belangrijker: aan wie je al je vragen kunt stellen!
Want je kunt niet alles aan je dierenarts vragen, daar heeft die hoogstwaarschijnlijk geen tijd voor. Je dierenarts is er om acute beperkingen voor je paard op te lossen. En je zadelmaker, die is er om te kijken of je zadel nog goed past en kan je meer vertellen over de conditie van de rug van je paard van wat hij ziet. Maar zijn expertise zit in het passend maken van het zadel. Hoe mooi en goed of zelfs, hoe slecht de rug eraan toe is.

Hoe fijn zou het voor je zijn als je op iemand kunt vertrouwen die objectief naar je paard meekijkt. En je kan uitleggen ik zie dat de conditie van je paard zus is en je wil er naar streven dat het zo wordt. Want je kunt niet alles weten, zeker niet in het begin. En al helemaal niet als je van thuis niemand hebt die mee intensief, met kennis, mee achter je hobby staat. En Iemand die je verteld maar mogelijk zit er nog een stukje oplossing in voeding, of ook wel in oefeningen die je kunt rijden. Of je komt erachter dat je afwisseling niet optimaal is. Je loopt ertegenaan dat je paard dingen spannend vind en hierdoor moeilijk met zijn aandacht bij jou kan blijven tijdens het rijden. Je wil het zo graag delen met iemand al is het maar om je hart te luchten. Of je hebt zelf even wat peptalk nodig omdat je in een dip bent beland met je paard, omdat je de rode draad in je training kwijt bent. Want vorige week ging het nog zo goed. En je hebt vastgesteld dat je op de grens van je paard bent beland, maar evenzeer op je eigen grens. Want je geraakt niet meer uit je dip, terwijl jij voor je gevoel net hetzelfde deed als een maand geleden.

Hoe dan vraag jij je af? Hoe geraak ik hieruit?

Is er dan niemand waarmee ik kan praten over wat ik voel en hoe ik uit mijn slechte gevoel kan geraken? Een babbel met iemand die mij begrijpt zou me zoveel brengen.
Ik heb het zelf eerder ook gevoeld. En dan dacht ik: hoe graag zou ik nu een gesprek voeren met iemand die mij begrijpt. Maar dat was er niet. Mensen waren te druk. Of ik wilde ze niet lastig vallen met mijn struggles. Ik werkte in ploegen en hierdoor liep ik sociaal contact mis. En moest ik alles in mijn eentje beleven, ups en downs. Op een roze wolk zitten na een training, of knetterhard van mijn goeie gevoel afvallen. En alleen nog maar kunnen denken: het wordt nooit wat met ons!

Dat is waar ik je heel graag in wil bijstaan. Ik kan het niet meer aanzien dat ruiters en amazones die elke keer het beste voor hebben met hun paard en zo hun best doen, elke keer opnieuw periodes ervaren waarin ze niet hun mooiste paardrijmomenten kunnen beleven. Gewoon omdat je vastzit in je gevoel. Ik wil je paard laten ontspannen en jou het gevoel laten ervaren dat jullie echt een dreamteam zijn en dat je keer op keer kunt genieten van het rijden en het samen zijn. En dat je mij een bericht stuurt uit enthousiasme: “Hey Oona, het rijden ging zo fijn, ik dacht dat het ons nooit meer zou lukken en nu ineens gaat het zoveel gemakkelijker.” Ik wil iedereen dat gevoel geven. Omdat ik weet dat ik jou hier meteen mee kan helpen.

Had je een herkenningsmoment en ben je klaar om het anders te gaan doen?

Inspiratie te krijgen die echt werkt en ervoor te zorgen dat je erop gebrand wordt om morgen weer te willen rijden. Ontvang ze gratis en voor niks zonder er iets voor te hoeven doen wekelijks in je mailbox!

Hoe herken je een gevoelige rug bij je paard

Hoe herken je een gevoelige rug bij je paard

Een gevoelige rug ontstaat niet van vandaag op morgen, maar geleidelijk aan. De oorzaken kunnen verschillend zijn, van niet passend harnachement tot trainingen waarbij het paard te lang met een weggedrukte rug de ruiter moet dragen. Ook spanning die opgebouwd wordt en niet kan afvloeien, spieren die teveel afvalstoffen vasthouden, bepaalde plaatsen in de rug die een te hoge spierspanning blijven vasthouden waardoor het paard stijf is, en reflexpunten die per ongeluk worden geactiveerd, kunnen bijdragen aan een gevoelige rug. En dan hebben we het nog niet gehad over de wervelkolom die een afwijking heeft waardoor het paard te weinig ruimte heeft tussen de verschillende wervels.

Het herkennen is niet zo moeilijk, alleen leggen we de link niet altijd meteen bij een gevoelige rug. Er zijn paarden die al boos en narrig beginnen te doen wanneer de ruiter met het zadel aankomt, mogelijk omdat het zadel niet goed past voor het paard en het tijdens het rijden pijn ervaart. Echter kan het ook zijn dat het zadel wel past, maar dat de rugspieren van het paard nog koud en kort (aangespannen) zijn, wat in de winter vaak voorkomt of bij guur weer. De paarden staan buiten met hun kont naar de wind, de hals een beetje laag en maar weinig ontspanning. Logisch, want ze schuilen voor onaangename temperaturen of gure wind of regen. Ga je hier snel met een borstel overheen zonder subtiel te werk te gaan, dan zal de reactie van het paard zijn oren in de nek en zal hij duidelijk merken dat dit niet fijn is. Daarna gaan we zadelen en vervolgens singelen we nogal kordaat aan. Het paard laat weer duidelijk merken dat het pijnlijk is en wordt er niet gelukkiger van. Vervolgens willen we gaan opstappen en het paard draait zijn kont weg. Wij worden vaak boos en hebben niet in de gaten dat het paard al begonnen was met het aangeven van een gevoelige rug.

Alle spieren, en met name de rugspieren die nog koud zijn, hebben in het begin moeite met soepel zijn en op lengte te komen, wat ervoor zorgt dat het paard met een holle rug staat en lange buikspieren heeft. Wanneer je plaatsneemt in het zadel, kun je soms onbedoeld hierdoor de reflexpunten naast de wervelkolom aansturen waardoor het paard de rug nog meer hol trekt en het paard evenzeer als pijnlijk kan ervaren.

Rugspieren die lang, sterk en goed doorbloed zijn, voelen soepel aan en kunnen bij het plaatsnemen van de ruiter de rug stabiliseren en de ruiter goed dragen, waarbij het paard geen ongemak ervaart wanneer de ruiter plaatsneemt.

Wat je als ruiter kunt doen!

Alvorens je effectief gaat opzadelen, ga je tijdens het poetsen eens goed naar de rug kijken en voelen hoe deze eruit ziet op het moment. Staat je paard met een extreem holle rug? Zijn er delen die warmer voelen dan andere delen? Hoe reageert je paard als je poetst met een hardere borstel?

Als je paard telkens reageert met de rug hol trekken, dan kan je ervan uitgaan dat je paard gevoelig is op zijn rug. Wanneer je een gevoelige rug hebt vastgesteld, kun je met een rubberen rosborstel de rug gaan masseren door middel van poetsen. Borstel in kleine cirkeltjes afgewisseld met zachte en iets stevigere borstelhalen de rug. Hierdoor gaat de doorbloeding van de rugspieren op gang komen. De rugspieren kunnen hierdoor opwarmen en soepeler worden tegen de tijd dat jij gaat opstijgen. Het paard gaat meer comfort ervaren.

Tijdens het losrijden ga je werken aan een goede warming-up en het paard gaat losser worden en de spieren gaan nog meer ontspannen.
De rug warm houden alvorens het rijden helpt ook altijd om een gevoelige rug uit te sluiten.

Na een training of een rit ga je na het afzadelen weer kritisch naar de rug kijken en voelen. Is de rug dan nog gevoelig, neem dan contact op met een professional, want voor het paard is dit echt niet fijn.

Het is van groot belang om op regelmatige basis ervoor te zorgen dat de spieren en de rugspieren optimaal kunnen ontspannen na een inspanning. Gebeurt dit te vaak niet, dan gaan er ongetwijfeld afvalstoffen zich vastzetten in de spieren of in delen van de spieren en de rek in de spier gaat verminderen of helemaal verloren. Dit is pijnlijk en zorgt uiteindelijk ook dat het paard een ander bewegingspatroon gaat krijgen en zijn oorspronkelijke souplesse zal verliezen. En je trainingen zullen ook steeds moeilijker verlopen.

En nu ben ik ben benieuwd?
Controleer jij wel eens de rug van je paard op gevoeligheid? Heb je wel eens gemerkt dat je paard meer spanning had bij het opstijgen van je paard? Of misschien al gevoelig reageerde bij het poetsen? En vaak zeggen eigenaren: “O, maar dit doet hij altijd en hoort bij hem.” Ik kan je uit de illusie halen: paarden horen niet te gespannen te reageren op een poetsbeurt. Mocht je hierbij twijfelen of meer over willen weten, mail mij dan gerust en dan kijk ik hoe we samen tot een oplossing kunnen komen.

Succes! Oona Thielens sportmasseur voor paarden

Oja voor ik het vergeet! Heb jij het gratis succes dagboek al gedownload?

Het is echt helemaal gratis en bovendien krijg je regelmatig nog de allerbeste tips en inzichten waar jij je voordeel mee kan halen.