Alles wat je moet weten over een actieve achterhand of de motor van het paard.

Elk boek dat je openslaat vertelt je zeker en vast dat de achterhand de motor is en deze actief hoort te zijn. Ik ging het pas echt begrijpen toen ik het zelf gevoeld had.
Want de meeste ruiters denken bij een actieve achterhand dat deze vlot voorwaarts is.
Helemaal mee eens maar er is nog veel meer nodig om de achterhand actief te maken en te laten zijn.

Je kunt verschillende dingen gaan trainen met de achterhand van het paard om de achterhand sterker te maken.
Allen hebben ze te maken met actief zijn en toch worden ze steeds gevraagd vanuit een andere intentie.

  • Actief naar voren rijden
  • Actieve reactie van het achterbeen op een hulp vanuit je eigen been
  • Actief buigen naar het zwaartepunt toe
  • Actief aanspringen in galop vanuit het achterbeen.
  • Actief dragen

Als ik om mij heen kijk zie ik verschillende paarden lopen die wel hard voorwaarts draven maar helemaal op de voorhand waarbij het achterbeen stuwt en niet draagt. Vaak vloeit de energie langs de voorhand weg. Men draaft dan van achter naar voren maar het is de kunst om de energie op te vangen en toch los te laten. Bij mij helpt de intentie om te bedenken dat ik een klein vogeltje vasthoud maar wat ik niet plat mag knijpen en het mag niet in mijn handen botsen. Door met mijn been de activiteit naar voren op te wekken botst het vogeltje niet en is het gemakkelijker om mijn handen stil te houden.

Je wil graag een directe reactie van het achterbeen. D.w.z. dat je vraagt om met energie een reactie naar voor te geven. En niet bijv. je vraagt je paard in draf en je paard maakt aanstalten om in een sukkel drafje aan te draven.

Actief buigen naar het zwaartepunt toe is voornamelijk in wendingen en op de volte. Je paard neemt de buiging aan van de volte en moet ondertreden naar het zwaartepunt. Het zwaartepunt ligt in het midden van de 2 voorbenen ongeveer ter hoogte van de singel. Dit kan voor elk paard net een beetje anders zijn. Afhankelijk van het type paard en bouw. Waarbij je erop let dat het buitenachterbeen niet uitzwaait naar buiten. Het moet zo worden dat je paard op een kleine hulp zijwaarts gaat reageren. Als je dan de buitenzijde tegelijk kunt begrenzen treed hij perfect onder naar het zwaartepunt.

Actief aanspringen in galop vanuit het achterbeen. Je paard moet leren om meteen op een lichte beenhulp aan te springen in een juiste krachtige galop. Wanneer hij steeds sterker word kan hij dit op het achterbeen en zul je meer sprong opwaarts in de galop gaan merken i.p.v. dat het paard op de voorhand galoppeert en naar beneden duikt. Dit vergt consequentie en discipline. En in begin zal je beenhulp dus echt nog niet klein zijn maar dit moet wel het streven worden. Want bedenk als je voor elke gang een grotere beenhulp nodig hebt waar je paard ietsje beter op zal reageren dan heb je geen reserve meer over om nog te schakelen in een gang. En word het lastig om je eigen ontspanning te bewaren.

Het actief dragen is wanneer het paard zijn gewicht steeds beter horizontaal gaat verdelen. De voorhand word lichter en het bekken gaat meer kantelen. Dit kun je zelf nog het best vergelijken met traplopen op de tippen van je tenen. Dit voel je goed terug in je kuitspieren en kost veel kracht en energie. De galop helpt hierbij om het bekken goed te leren kantelen. Overgangen terug met behoud van energie waarbij je de intentie houd dat je eigenlijk meteen weer zou kunnen wegrijden.

Dit zijn 5 verschillende dingen die jij kunt vragen aan 1 achterbeen of 2 achterbenen tegelijk. Het 1 is niks zonder het ander. En het begint allemaal bij actief naar voren. En al deze puntjes samen noemen we een actieve achterhand. En dit is waarom men zegt de achterhand is de motor van het paard. Juist omdat hij verschillende dingen actief kan doen. En niet enkel maar hard naar voren draven.

Het resultaat is dat het paard meer vering in zijn benen krijgt. Er ontstaat swung. Je paard word korter, spant zijn buikspieren steeds beter aan waardoor de rugspier beter kan gaan dragen en gaat opbollen. En de wervels als een mooie waaier uit mekaar gaan staan.

En als een echte body builder door de baan zal gaan.

 

Gepubliceerd door Oona Thielens

Als ik met een positieve gedachte naast mijn paard sta en erin geloof dat Paddy in staat is om het juiste antwoord te geven op de hulp die ik hem net heb gegeven als is het maar een fractie van het goede antwoord dat hij mij geeft, dan kunnen wij bereiken wat we maar willen. Want een paard dat zich comfortabel, gelukkig en ontspannen voelt heeft het vermogen te kunnen blijven denken in situaties en nieuwe dingen te leren. Alle ervaringen die Paddy vandaag krijgt in onze training neemt hij mee in de training van morgen. Hij weet immers niet wat mijn doel is of waar ik naar toe wil werken. Hij is enkel een Master in het voelen met welke intentie en mindset ik het aan hem vraag. De weg naar het ideale Rijpaard.

Eén opmerking over 'Alles wat je moet weten over een actieve achterhand of de motor van het paard.'

Geef een reactie