Jarenlang heb ik puzzels gezocht verzameld en naast mekaar gelegd. Maar had ik altijd het gevoel dat er iets bleef ontbreken.
Ik besef me de laatste tijd steeds meer en meer dat ik van dat gevoel vanaf ben. Eindelijk heb ik structuur en houvast gekregen, en zijn alle puzzelstukken gelegd.
En ik neem het mee in mijn bedrijf spieren in conditie.
Omdat het te waardevol is om het niet te delen. En ik iedereen dit fantastische gevoel wil laten ervaren.
Spieren in conditie werkt met 5 pijlers die eigenlijk samen een systeem vormen van 5 verschillende elementen waarbij het 1 niet zonder het ander kan en samen zijn ze via alle richtingen met mekaar verbonden. Ik geef je een korte omschrijving van elke pijler.
1 Je paard in detail.
Wanneer je alles over je paard weet en elke cm van zijn lichaam kent dan kun je alles hierop gaan afstemmen zonder voor teleurstellingen te komen staan. Het exterieur verteld je meer over de mogelijkheden die binnen of buiten zijn bereik liggen. De spieren die vertellen je meer over de conditie. De beweging tijdens de bewegingsanalyse die vertelt je welke bewegingen beperkt zijn. En je in de aanpak van je training is routine en variatie onmisbaar.
2 Hoe beweegt mijn paard wat zijn de links rechts verschillen?
Door de links/rechts verschillen duidelijk voor ogen te hebben ga je veel beter kunnen zien waar er verbetering optreed in je training. En word het ook veel gemakkelijker om vooraf aan een training te beslissen waar je precies aan gaat werken. Zoals overgangen, actief voorwaarts bewegen, zijgangen, … En weet je precies welk been op welke hand de mist in gaat en waarop je extra aandacht aan besteed.
3 Wanneer, hoe vaak en hoe lang ga je trainen?
75 % van de ruiters begint zomaar te rijden. Zonder plan zonder routine en dit is allemaal afhankelijk van de tijd en zin dat de ruiter heeft. Nochtans een paard dat in een uitstekende conditie verkeerd is minder gevoelig voor blessures op te lopen. Omdat de spieren sterker zijn en beter tegen een stootje kunnen? Dat alleen is al een reden om je paard op tijd beweging te geven. Hier komt het stukje routine om de hoek kijken. En als je minimaal 5 weken de routine kunt vast houden merk je dat je paard soepeler en sterker is geworden.
4 Herken jij een soepel bewegend paard?
Vaak worden we zo 1 met de beweging van ons paard dat het niet eens meer opvalt waar het paard min of meer naar buiten valt of te weinig buigt. En zijn we ons nog minder bewust van het feit hoe vaak we onbewust ingrijpen met onze teugels of onze drijvende hulpen om het paard bij te sturen. Zo vaak dat het paard geleerd heeft om de helft van onze hulpen te negeren. Door te veel en te snel na mekaar te willen bouwt het paard spanning op en gaat het fouten maken. De volgende keer herinnert het paard ongetwijfeld de druk en de chaos die bij de oefening hoort en de ontspanning is zeer moeilijk om vast te houden. Wat al meteen een beperking geeft op de beweging die eigenlijk los door zijn lijf zou moeten zijn.
5 Extra ondersteuning geven aan je paard als investering op termijn.
Het gebeurd helaas nog veel te weinig. Nochtans ons paard doet echt zijn best om ons tegemoet te komen in alles wat we van hem vragen. Wij moeten leren ons paard in balans te brengen. En hoe je het ook draait of keert. Je doet het eerst met te veel en te grote hulpen en te weinig ontspanning. Hoe goed je ook je best doet. En dit levert spanning in de bovenlijn op. Waardoor het paard lengte in de beweging gaat missen. Wat als gevolg heeft dat de veerkracht en paslengte vermindert en het paard stilletjes aan steeds minder buigzaam word. Op tijd en stond de bovenlijn los laten maken zorgt ervoor dat je paard lekker ontspannen ruim en soepel blijft bewegen.
Ik zie nog te vaak amazones die het beste voor hebben met hun paard en dan toch 1 of meerdere pijlers missen in hun management. Waardoor de conditie uit blijft en het resultaat ook.
De 5 pijlers zorgen ervoor dat er een rode draad door het verhaal loopt waar je houvast, routine en motivatie uit haalt.
En ik merkte tijdens de behandelingen dat men vooral wil te weten komen hoe ze het in de toekomst nog beter kunnen doen. Omdat je graag met je paard samenwerkt je samen graag groeit maar niet ten koste van alles. Je wil op zoek naar dat wat je voelt waar het vandaan komt, wat het betekend en wat je eraan kan doen. Het heeft heel erg lang liggen sudderen hoe ik het moest aanpakken. Hoe kreeg ik mijn kennis mijn gevoel en ervaring in een jasje gegoten waarbij jij geholpen kan worden. En dan juist niet enkel en alleen op oefeningen gericht maar juist ook op het leren kijken en voelen. En tadaa uiteindelijk heeft het een vorm gekregen.
Ik heb een traject ontwikkeld waarbij ik je individueel kom leren en ondersteunen hoe je een sterk en goed bewegend paard kunt krijgen. Dat weer ontspannen, ruim en soepel beweegt. En waarbij je structuur en routine krijgt om er mee aan de slag te gaan. Voor mij is het iets geworden dat inmiddels als normaal is. Maar ik merk wanneer ik vertel wat het is en in welke vorm ik het aanbied. Dat iedereen super enthousiast word.
Mocht je er meer over willen weten neem dan een kijkje op mijn website.
Heb je een gelijkaardig probleem of heb ik je geïnspireerd laat dan gerust hieronder een bericht achter.
Succes
Oona Thielens, Paardensportmasseur