7 pijlers om je paard in topconditie te brengen.

7 pijlers om je paard in topconditie te brengen.

Eerst wil ik het even met je hebben over topconditie. Wat ik versta onder topconditie vanuit mijn ervaring. Ik streef er altijd naar om mijn paard in de best mogelijke conditie te brengen, zowel mentaal als fysiek. Een paard dat lekker in zijn vel zit, heeft niet alleen een mooi voorkomen maar beweegt ook fijn. Voor mij is dat even waardevol als het behalen van een hoog niveau tijdens het rijden. Als er prestatiedruk bij komt kijken, raak ik geblokkeerd en ervaar ik te veel stress, waardoor er eerder niets dan iets gebeurt. Dit is zonde voor zowel het paard als mijn hobby. Zo denk ik erover.

Bovendien kan iedereen ervoor zorgen dat je paard een “topconditie” kan krijgen. Dat heeft niets te maken met op het hoogste niveau te rijden.
Ik wil niet fanatiek rijden om van mijn paard een heuse bodybuilder te maken. Maar wel een pilates paard creëren dat goed in zijn vel zit, uithouding heeft, ruimte voor het herstelproces en intensiever werk aan kan en soepel en fijn beweegt.

En hoe doe je dat dan?

Je begint eerst met het visualiseren van je droom, je bucketlist, je doel waar je naartoe wilt werken. Als je geen drive hebt, zal het lastig zijn om consistent te blijven en de mentale en fysieke conditie van je paard op peil te houden. Je wilt ook volop genieten van de quality time samen met je paard, omdat je op zoek bent naar de connectie tussen jou en je paard.

Beweging voor je paard is super belangrijk. Een deel van de paarden brengt best veel tijd door op stal. Dit zorgt ervoor dat de mobiliteit van je paard door de tijd heen stilletjes aan vast roest. Beweging zorgt ervoor dat de verschillende systemen in het lichaam optimaal blijven werken.
Denk maar aan uithoudingsvermogen, soepelheid van de gewrichten, verwerken van de stofwisseling en afvalstoffen afvoeren, etc.…

Naast een correcte beweging is het ook belangrijk om vermoeidheid bij paarden op tijd te herkennen. Vermoeidheid die zich opstapelt kan zorgen voor coördinatie problematiek waardoor het paard zich kan verstappen en een blessure kan ontwikkelen. Een paard dat niet voldoende kan herstellen van een mentale vermoeidheid of een fysieke vermoeidheid krijgt een verminderde conditie i.p.v. een optimale conditie. Dus zorg altijd voor voldoende afwisseling.

Afwisseling een trainingsschema, hoe, wat, waar en wanneer?

Elke keer weer opnieuw starten vol goede moed toe werken naar een optimale conditie en dan gebeurd het weer. Je slaagt een dag over, 1 dag worden 2 dagen of misschien wel 3 dagen. Je mist ten eerste een stok achter deur om naar je doel toe te werken. En de rode draad doorheen het verhaal. En wanneer je routine mist werkt de supercompensatie ook niet in je voordeel. Net dat stukje dat je opbouwt waar je paard net sterker, leniger en beter gespierd geraakt verdwijnt als sneeuw voor de zon. Doe je teveel dagen niets dan heb je niets aan de supercompensatie.

En tot slot wil je oefeningen gaan inzetten die afgestemd zijn op jouw paard. Die je paard in balans brengen, zowel horizontaal als verticaal. Je paard buigzamer maken en rekening houden met de verschillende spiergroepen. Een ideale training is opgedeeld in verschillende stukken en geeft jou handvaten om controlepunten op de trainingsladder af te toetsen en je paard systematisch los te rijden. Zodat je een fijn ruim en soepel paard kan rijden dat de hulpen accepteert. O dit voelt zo fijn.

Wat betreft je management, zorg ervoor dat de spieren in conditie blijven door regelmatig een sportmassage aan te bieden waarbij ze weer optimaal kunnen ontspannen. Hiermee stimuleer je de doorbloeding en voer je achtergebleven afvalstoffen beter af. Op deze manier blijven de spieren soepel en veerkrachtig, en kunnen ze sterker en krachtiger worden.

Zo krijgt je paard een zeer fijne topconditie waarbij je zowel aandacht besteedt aan het mentale als fysieke aspect. Paardrijden is echter zoveel meer en ook nog eens super moeilijk. We kennen allemaal de hoogtepunten en de dieptepunten. Maar mijn doel, mijn grote wens, houdt me dagelijks gemotiveerd. Elk stapje dichterbij maakt me gelukkiger. Ondertussen geniet ik van het leerproces, het steeds beter fine-tunen en mijn paard dat een steeds fijnere optimale conditie krijgt. En als ik het kan, dan kun jij het ook.

Vergeet niet het succes dagboek te downloaden het is gratis en super waardevol als je nog een stok achter de deur zoekt.

Gepubliceerd door Oona Thielens

Als ik met een positieve gedachte naast mijn paard sta en erin geloof dat Paddy in staat is om het juiste antwoord te geven op de hulp die ik hem net heb gegeven als is het maar een fractie van het goede antwoord dat hij mij geeft, dan kunnen wij bereiken wat we maar willen. Want een paard dat zich comfortabel, gelukkig en ontspannen voelt heeft het vermogen te kunnen blijven denken in situaties en nieuwe dingen te leren. Alle ervaringen die Paddy vandaag krijgt in onze training neemt hij mee in de training van morgen. Hij weet immers niet wat mijn doel is of waar ik naar toe wil werken. Hij is enkel een Master in het voelen met welke intentie en mindset ik het aan hem vraag. De weg naar het ideale Rijpaard.

Geef een reactie