5 redenen waarom je paard elke dag een minimale beweging van 10 min zou moeten krijgen

Ook als het slecht weer is en je geen zin hebt. 2 vliegen in 1klap. Je paard word er fit en vitaal van. En jij hebt er precies om dezelfde redenen ook baat bij. Want alle beetjes helpen en kunnen een wereld van verschil maken.

1-  Beweging zorgt ervoor dat het paard soepel blijft en dat de spieren intact blijven. Na een training heb je afhankelijk van de supercompensatie ongeveer 72 u profijt van de toegenomen kracht en elasticiteit. Train je niet of geef je geen beweging binnen de 72 u dan gaat het stukje kracht en elasticiteit dat na het inwendig herstelproces van de vorige training toegenomen is terug afnemen.

2-  Beweging zorgt ervoor dat de gewrichten gezond en veerkrachtig blijven, dat de schokdemping tussen 2 samenkomende botten optimaal veerkrachtig blijft. En deze haalt zijn veerkrachtigheid uit beweging.

3-  Beweging zorgt ervoor dat je paard mentaal in balans blijft. In sommige landen worden de paarden nog in kuddes gehouden in grote natuurgebieden. Echter de meeste rijpaarden in de Benelux hebben die luxe juist niet. Ze worden op veel kleinere opp. Gehouden liefst met minimaal 2 bij mekaar. Ze krijgen hun voer in buffetvorm aangeboden a volonté Dat maakt dat het soms saai word voor de paarden en ze vaak alsnog op een rustdag in de wei te weinig bewegen. En eigenlijk te weinig uitdaging hebben.

4-  Beweging zorgt ervoor dat de systemen in het lichaam optimaal blijven werken en niet stil vallen. En dan denk ik aan de meest voor de hand liggende systemen waarbij er in het begin van een training energie vrij komt die ervoor zorgt dat het paard opgewarmd wordt om fysieke inspanningen te kunnen leveren en het lymfesysteem dat afvalstoffen, ziektekiemen, stress ( adrenaline) tijdig afgevoerd . En daarbuiten zijn er nog veel meer stelsels in het lichaam aanwezig die elk hun werkingen hebben maar die allemaal afhankelijk zijn van mekaar en in gang worden gezet door beweging.

5-  Beweging zorgt ervoor dat het paard minder snel oud word. Vanaf een leeftijd van 8 jaar is het paard volledig volgroeid en ontwikkeld en zal het paard heel traag stilletjes ouder worden. Hou je het paard elke dag in beweging ook al is het maar 10 min minimaal waarbij alle systemen even schakelen dan zal het degeneratieproces veel trager verlopen.

En hoe moet de beweging er dan uit zien?

Beweging is beweging. Maar probeer wel om genoeg variatie aan te brengen.
Zodat je spieren niet té lang té veel té vaak belast. En waarbij andere spiergroepen te weinig aangesproken worden. Dit is van belang om overbelasting te voorkomen en het herstelproces de kans te geven om te herstellen en sterker te worden dan voorheen.

Je kunt rijden, handwerken, grondwerken, longeren, obstakeltraining inzetten. Maar ook balkjes en een buitenrit. En dit zijn dan actieve trainingen. Maar ik geef aan dat je eigenlijk elke dag je paard van beweging zou moeten voorzien omdat het gezond is voor je paard en om alles in optimale conditie te laten functioneren. Waarbij je een rustdag vervangt door 10 min stappen aan de hand of onder het zadel.

Vaak hebben we wel beeld bij een actieve training maar totaal niet bij beweging geven met een lage intensiteit waarbij het puur draait om de inwendige systemen even een boost te geven even actiever te maken.

Ik help je even op weg. Wat je dan zou kunnen doen in 10 min.

– Je kan een stukje gaan stappen op het harde van het erf af.
– Als je accommodatie groot is kun je een hele route gaan uitstippelen door de gangen langs de weien, door de rijbaan, over het track, langs …. Wees creatief.
– Onder het zadel 10 min in de rijbaan gaan stappen. En hierbij te trachten op een zo laag mogelijke halshouding met een zachte verbinding. Hierbij neemt het lig nuchae het over van de buikspieren en brengt de rug omhoog. Dus geen zorgen over het wegdrukken van de rug.
– Stappen en slalommen rond pionnen
– Samen los door de rijbaan en je paard laten volgen speel met de gangen.

Deze 10 min inspanning lijken misschien saai en overbodig maar ze zijn dus wel van groot belang.

Wil je graag deze blog downloaden als geheugensteun voor op stal. Geen probleem klik dan hieronder op de button.

Pdf – 5 redenen om beweging te geven

 

Gepubliceerd door Oona Thielens

Als ik met een positieve gedachte naast mijn paard sta en erin geloof dat Paddy in staat is om het juiste antwoord te geven op de hulp die ik hem net heb gegeven als is het maar een fractie van het goede antwoord dat hij mij geeft, dan kunnen wij bereiken wat we maar willen. Want een paard dat zich comfortabel, gelukkig en ontspannen voelt heeft het vermogen te kunnen blijven denken in situaties en nieuwe dingen te leren. Alle ervaringen die Paddy vandaag krijgt in onze training neemt hij mee in de training van morgen. Hij weet immers niet wat mijn doel is of waar ik naar toe wil werken. Hij is enkel een Master in het voelen met welke intentie en mindset ik het aan hem vraag. De weg naar het ideale Rijpaard.

Geef een reactie